Murele stimuleaza imunita­tea

Murul posedă proprietăţi dezinfectante, cicatrizante, antihemoragice, antidiareice şi laxative. Astfel, frunzele culese primăvara pot fi folosite în decoct (infuzie prelungită mai concentrată în principia active) sau in infuzie (infuzie de câteva minute) împotriva anumitor afecţiuni hemoragice, a diareei, sau constipaţiei. Decoctul din frunze de mur este folosit şi pentru gargară împotriva afecţiunilor gâtului şi ale gurii, cum ar fie faringita, stomatita, gingivita, afte. Decoctul este eficient şi pentru tratamentul cistitei, gutei, hemoroizilor, menstruaţiilor abundente sau a scurgerilor vaginale. Pentru aceste afecţiuni ideal este să se consume două trei căni de decoct pe zi. Sub formă de comprese decoctul are rol dezinfectant, opreşte sângerarea, calmează iritaţiile şi favorizează cicatizarea rănilor. Cu toate că aceste tratamente sunt naturale, este bine să consultaţi medicul înainte de a le aplica.

Virtuţile terapeutice ale murelor

Foarte cunoscute în fitoterapie, murele prezintă numeroase virtuţi medicinale.
Virtuţile terapeutice ale murelor sunt date de numeroasele principia active pe care le conţin.
Murele sunt sărace în calorii (35Kcal/100 g) si sunt o sursă deloc neglijabilă de vitamine: provitamina A, vitamine din complexul B, în special B3, B5 şi B9, vitaminele C, E şi K.
Murele conţin, de asemenea, elemente esenţiale pentru organism, cum sunt potasiul, magneziul, calciul şi fosforul, dar şi oligoelemente precum fierul, cuprul sau chiar seleniul.
În Europa murele sunt folosite de peste 2000 de ani, atât în scopuri medicinale, consumate ca şi fruct sau utilizate pe post de gard viu pentru protecţie.
În prezent sunt cunoscute peste 100 de specii și peste 1000 de varietăți hibride.

Frunzele uscate conțin o cantitate apreciabilă de materii tanate, derivați flavonici, vitamina C, acizi organici (acid malic, acid oxalic, acid tartric, acid lactic), inozitol. Fructele sunt bogate în vitaminele A și C. Acestea mai conțin acid citri, salicilic, pectină, mucilagii, flavonide și inozitol. De asemenea fructele conţin nenumărate mine­rale constitutive şi oligoelemente, precum fierul, seleniul, zincul, magneziul, potasiul şi fosforul.


Beneficiile consumului de mure:
  1. stimulează imunita­tea.
  2. prote­jează împotriva cancerului cu localizare digestivă.
  3. atacă viruşii, împiedicând multi­plicarea acestora şi infectarea celulelor sănătoa­se.
  4. protejează contra cancerelor cu determinare hormonală, dar şi contra celor induse prin iradiere.
  5. stimulează detoxiferea colonică şi peristaltica intestinală.
  6. scade febra, diminuează dure­ri­le de cap şi musculare la per­soa­nele bolnave de gripă.
  7. previne proli­ferarea şi recidiva cance­rului.
  8. reduce cu peste 40% dez­voltarea tumorilor maligne de origine bucală.
  9. previne anemia.
  10. reduce consi­derabil riscul de a dezvolta cancer de co­lon.
  11. previn malig­nizarea celulelor normale şi inhibă creşterea tumo­rilor deja existente.
  12. curăţă sistematic tubul diges­tiv.
  13. ajută la normalizarea tranzitului intestinal.
  14. reduce degenerescenţă maculară.
  15. stimulează diureza
  16. ajută normalizarea florei intestinale.
  17. inhibă Candida albicans şi ajută la eliminarea sa din organism.
  18. restabileşte echilibrul microbiologic la nivelul întregului tub digestiv.
  19. reduce stresul odixativ.
  20. stabilizează glicemia.
  21. sti­mulează pancreasul (atât secreţia endocrină, cât şi cea exocrină).
  22. ajută la reducerea acidului uric din sânge.
  23. normalizează valorile colesterolului.
  24. contribuie la sănătatea sistemului cardiovascular relaxând arterele, permiţand sângelui oxigenat să circule mai uşor în organism.
  25. diminuează reacţia aler­gică.
  26. ajută ciclu men­stru­al neregulat, dureros ori cu hemoragie a­bundentă.
  27. protejează organismul de radicalii liberi, care produc îmbătrânirea accelerată a ţesuturilor, dege­nerarea ADN-ului şi apariţia diferitelor afecţiuni speci­fice vârstei a treia.
  28. ajută în lupta contra aterosclerozei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu