Fructe de padure care nu ar trebui sa-ti lipseasca din dieta

Fructele de padure s-au dovedit a fi unele dintre cele mai sanatoase alimente de pe planeta. Studii pe marginea proprietatilor si a beneficiilor oferite de aceste fructe apar constant si indeamna la consum. Iata cateva fructe de padure care nu ar trebui sa-ti lipseasca din dieta zilnica:

1. Goji
Cultivate in China, Tibet si Nepal, aceste fructe sunt folosite de medicina traditionala pentru imbunatatirea vederii, prevenirea diabetului, a hipertensiunii arteriale, intarirea sistemului imunitar si pentru ameliorarea simptomelor de obosela.

De culoare rosu intens, fructele de padure goji contin aminoacizi, minerale si vitamine - B1, B2, B6 si E, acid linoleic, seleniu, germaniu si mai mult beta caroten decat morcovul.

Un studiu din Jurnalul Chinez de Oncologie a constatat ca pacientii cu cancer au raspuns mai bine la tratament atunci cand fructele de padure goji au fost adaugate la dieta lor de zi cu zi.

2. Coacaze negre
Culoarea albastru intens este legata de cantitatile mari de fitonutrienti numiti antocianine. Acesti fitonutrienti ajuta in procesul de neutralizare a radicalilor liberi din celulele noastre.

Principala vitamina a coacazelor negre este retinolul, secondata de vitamina E. La acestea se adaugă nivelul de vitamina C, coacazele fiind o sursa extrem de bogata de vitamina C - contin de trei ori mai mult decat portocalele.

Coacazele sunt recomandate mai ales persoanelor care sufera de artrita, reumatism si guta, hipertensiune, tuberculoza. Datorita efectelor anti-inflamataoare, coacazele negre reduc sensibilitatea infectiilor respiratorii, renale, intestinale.

3. Acai
Fructele de padure Acai sunt o comoara de sanatate relativ nou-descoperita. Odata cunoscute doar in padurile din jungla amazoniana, fructele Acai au fost folosite in mod traditional ca un puternic fruct de vindecare, reenergizare.

Sunt bogate in antocianine, substante care reduc nivelul colesterolului si previn bolile de inima. Acaiul are un continut ridicat de vitamina C si acid elagic, o combinatie imunostimulatoare care s-a dovedit eficienta in limitarea cresterii cancerului.

Un studiu publicat de Jurnalul de Chimie Agroalimentara a descoperit ca polifenolii extrasi din fructele de acai pot reduce inmultirea celulelor de cancer cu pana la 56-86%. Se crede ca fitochimicalele acaiului pot opri procesul de carcinogeneza la nivel molecular, in acest fel ucigand celulele canceroase inainte sa se multiplice.

Datorita continutului lor de antioxidanti puternici, fructele Acai sunt, de asemenea, asociate cu incetinirea procesului de imbatranire si prevenirea bolilor legate de leziunile celulare oxidative.

4. Afine
Afinele contin vitamina A, E, F, PP, complexul de vitamina B, C, K, mangan, antioxidanti , fibre si multe alte substante care tin la distanta pericolul.

Antocianina, pigmentul rosu-albastru din afine, imbunatateste integritatea structurii venelor, dar si a intregului sistem vascular.

Afinele contin un antioxidant puternic, numit acid elagaic, care previne aparitia mutatiilor si malignizarea celulelor din organism. Se recomanda cure de cel putin trei saptamani cu afine sau alte fructe de padure(mure, zmeura, fragi, coacaze) care sa contina aceasta substanta pentru a preveni aparitia cancerului.

Un studiu realizat in la o universitate din SUA a scos la lumina faptul ca un consum regulat de afine poate ajuta la prevenirea imbatranirii sistemului nervos, a aparitiei bolilor precum Alzheimer si pastreaza functiile cognitive si motorii. De asemenea, afinele ajuta la imbunatatirea functiilor creierului, a capacitatii de memorare si invatare.

5. Mure
Murele au cantitati semnificative de fitochimicale, flavonoizi fenolici, cum ar fi antociani, tanin, acid elagic, quercetin, acid galic, acid salicilic, etc. Studiile stiintifice arata ca acesti compusi antioxidanti pot avea beneficii importante de crestere a rezistentei organismului impotriva cancerului, inflamatiei si a bolilor neurologice.

Murele au un rol important in detoxifierea hepatica si previn ficatul gras (steatoza hepatica). Prin continutul ridicat in fibre, murele stimuleaza detoxiferea colonica si peristaltismul intestinal, combat constipatia. Murele ajuta in lupta contra aterosclerozei, reduc stresul oxidativ si scad colesterolul rau: LDL-colesterol.

Murele au un continut ridicat in tanine, astfel ca prezinta efect antiinflamator, antibacterian si antihemoragic, contractand vasele sangerande (in medicina traditionala murele erau folosite ca pansament pentru ranile deschise superficiale, dar si pentru vanatai).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu