Fructele de padure s-au dovedit a fi unele dintre cele mai sanatoase alimente
de pe planeta. Studii pe marginea proprietatilor si a beneficiilor
oferite de aceste fructe apar constant si indeamna la consum. Iata
cateva fructe de padure care nu ar trebui sa-ti lipseasca din dieta zilnica:
1. Goji
Cultivate
in China, Tibet si Nepal, aceste fructe sunt folosite de medicina
traditionala pentru imbunatatirea vederii, prevenirea diabetului, a
hipertensiunii arteriale, intarirea sistemului imunitar si pentru
ameliorarea simptomelor de obosela.
De culoare rosu intens,
fructele de padure goji contin aminoacizi, minerale si vitamine - B1,
B2, B6 si E, acid linoleic, seleniu, germaniu si mai mult beta caroten
decat morcovul.
Un studiu din Jurnalul Chinez de Oncologie a
constatat ca pacientii cu cancer au raspuns mai bine la tratament atunci
cand fructele de padure goji au fost adaugate la dieta lor de zi cu zi.
2. Coacaze negre
Culoarea
albastru intens este legata de cantitatile mari de fitonutrienti numiti
antocianine. Acesti fitonutrienti ajuta in procesul de neutralizare a
radicalilor liberi din celulele noastre.
Principala vitamina a
coacazelor negre este retinolul, secondata de vitamina E. La acestea se
adaugă nivelul de vitamina C, coacazele fiind o sursa extrem de bogata
de vitamina C - contin de trei ori mai mult decat portocalele.
Coacazele
sunt recomandate mai ales persoanelor care sufera de artrita, reumatism
si guta, hipertensiune, tuberculoza. Datorita efectelor
anti-inflamataoare, coacazele negre reduc sensibilitatea infectiilor
respiratorii, renale, intestinale.
3. Acai
Fructele
de padure Acai sunt o comoara de sanatate relativ nou-descoperita.
Odata cunoscute doar in padurile din jungla amazoniana, fructele Acai au
fost folosite in mod traditional ca un puternic fruct de vindecare,
reenergizare.
Sunt bogate in antocianine, substante care reduc
nivelul colesterolului si previn bolile de inima. Acaiul are un continut
ridicat de vitamina C si acid elagic, o combinatie imunostimulatoare
care s-a dovedit eficienta in limitarea cresterii cancerului.
Un
studiu publicat de Jurnalul de Chimie Agroalimentara a descoperit ca
polifenolii extrasi din fructele de acai pot reduce inmultirea celulelor
de cancer cu pana la 56-86%. Se crede ca fitochimicalele acaiului pot
opri procesul de carcinogeneza la nivel molecular, in acest fel ucigand
celulele canceroase inainte sa se multiplice.
Datorita
continutului lor de antioxidanti puternici, fructele Acai sunt, de
asemenea, asociate cu incetinirea procesului de imbatranire si
prevenirea bolilor legate de leziunile celulare oxidative.
4. Afine
Afinele
contin vitamina A, E, F, PP, complexul de vitamina B, C, K, mangan,
antioxidanti , fibre si multe alte substante care tin la distanta
pericolul.
Antocianina, pigmentul rosu-albastru din afine,
imbunatateste integritatea structurii venelor, dar si a intregului
sistem vascular.
Afinele contin un antioxidant puternic, numit
acid elagaic, care previne aparitia mutatiilor si malignizarea celulelor
din organism. Se recomanda cure de cel putin trei saptamani cu afine
sau alte fructe de padure(mure, zmeura, fragi, coacaze) care sa contina
aceasta substanta pentru a preveni aparitia cancerului.
Un studiu
realizat in la o universitate din SUA a scos la lumina faptul ca un
consum regulat de afine poate ajuta la prevenirea imbatranirii
sistemului nervos, a aparitiei bolilor precum Alzheimer si pastreaza
functiile cognitive si motorii. De asemenea, afinele ajuta la
imbunatatirea functiilor creierului, a capacitatii de memorare si
invatare.
5. Mure
Murele au cantitati
semnificative de fitochimicale, flavonoizi fenolici, cum ar fi
antociani, tanin, acid elagic, quercetin, acid galic, acid salicilic,
etc. Studiile stiintifice arata ca acesti compusi antioxidanti pot avea
beneficii importante de crestere a rezistentei organismului impotriva
cancerului, inflamatiei si a bolilor neurologice.
Murele au un
rol important in detoxifierea hepatica si previn ficatul gras (steatoza
hepatica). Prin continutul ridicat in fibre, murele stimuleaza
detoxiferea colonica si peristaltismul intestinal, combat constipatia.
Murele ajuta in lupta contra aterosclerozei, reduc stresul oxidativ si
scad colesterolul rau: LDL-colesterol.
Murele au un continut
ridicat in tanine, astfel ca prezinta efect antiinflamator,
antibacterian si antihemoragic, contractand vasele sangerande (in
medicina traditionala murele erau folosite ca pansament pentru ranile
deschise superficiale, dar si pentru vanatai).
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu