Profitati la maxim de abundenta de legume si fructe de toamna
pentru ca astfel pregatiti organismul sa intre in plina forma in
sezonul rece. Toamana este anotimpul ideal pentru mancarurile si
salatele de legume, pentru o cura de struguri sau de produse probiotice care sa restabileasca echilibrul intestinal.
O
alimentatie bogata in legume, produse lactate slabe, fructe, cereale si
carne alba asigura aportul de vitamine si minerale (in special vitamina
B6, magneziu, seleniu, zinc) necesar mentinerii organismului in tonus
maxim, fizic si psihic.
Iata cateva alimente care nu trebuie sa-ti lipseasca din dieta de toamna.
1. Legumele din familia crucifere
Varza,
conopida, broccoli si guliile sunt bogate in vitamina C, acid folic,
betacaroten, potasiu , fibre si au un continut caloric scazut, fiind
ideale atat pentru cei care au probleme cu silueta, cat si in prevenirea
diferitelor forme de cancer. Contin fitocomponenti sulfurati,
bioflavonoide, indoli si monotreptene care inhiba cresterea tumorilor si
protejeaza celulele impotriva actiunii nefaste a radicalilor liberi.
2. Dovleacul
Nu
este doar un simbol de Halloween, ci si o sursa bogata de betacaroten,
fier, zinc, potasiu si fibre cu efect antioxidant, anticancerigen si de
scadere a tensiunii arteriale. Copt la cuptor poate fi folosit pe post
de desert, pentru ca satisface nevoia de dulce. Dovleacul amelioreaza
dispozitia, datorita continutului de vitamine din grupul B, potasiu si
glucide cu absorbtie lenta. Nu arunca nici semintele dovleacului! Sunt o
sursa pretioasa de acizi grasi nesaturati omega-6 si fibre (daca sunt
mancate cu tot cu coaja).
3. Strugurii
Sunt
folositi din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile lor
regeneratoare si detoxifiante, continutul bogat de saruri minerale si
fitonutrienti, contribuind la scaderea riscului de cancer, boli
cardiovasculare, afectiuni urinare si inflamatorii (artrite, reumatism).
Strugurii sunt o sursa naturala de potasiu, calciu, magneziu,
bioflavonoide si antioxidanti cu efect benefic asupra functionarii
sistemului nervos, imunitar, circulator, digestiv si urinar.
4. Prunele
Sunt
bogate in fitonutrienti, potasiu, magneziu, calciu, fier, iar
continutul crescut de fibre (celuloza si pectina) le confera proprietati
laxative. O parte din zaharul din prune este reprezentat de sorbitol,
care stimuleaza suplimentar tranzitul intestinal si transforma aceste
fructe intr-un remediu natural impotriva constipatiei.
5. Perele
Au
un indice glicemic mic si, desi sunt dulci, zaharul pe care il contin
se absoarbe treptat in sange. Sunt digerate lent, au un aport crescut de
fibre solubile si insolubile, satisfac eficient nevoia de dulciuri si
previn aparitia poftelor alimentare si a senzatiei de foame.
6. Gutuia
Este
un fruct putin caloric cu proprietati gelifiante datorita continutului
mare de pectina, o fibra solubila. Consumata pe post de gustare ofera
senzatia de satietate pentru mult timp, impiedicand si pofta de
dulciuri.
7. Merele
Sunt,
prin excelenta, fructele sanatatii, au putine calorii si sunt bogate in
fibre solubile, potasiu si flavonoide antioxidante. Fractia glucidica
de sorbitol si prezenta potasiului le confera proprietati diuretice, in
timp ce pectinele si celuloza din coaja merelor regleaza cu delicatete
tranzitul intestinal.
8. Nucile
Desi sunt
hipercalorice, reprezinta o sursa pretioasa de acizi grasi mono- si
poli-nesaturati benefici pentru sanatate, vitamine din grupul B,
vitamina E, minerale (potasiu, magneziu, calciu, fier, fosfor, zinc,
cupru, seleniu), proteine vegetale si fibre. De asemenea, pe langa
efectul de scadere al colesterolului din sange exercitat de acizii grasi
nesaturati, vitamina E, minerale si fibre, in nuci exista fitosteroli
si compusi fenolici care sunt la fel de eficienti precum medicamentele
anti-colesterol in normalizarea profilului lipidic al sangelui.
9. Curcanul
Are
cel mai scazut continut de grasime si de calorii dintre toate tipurile
de carne, abunda in vitamine din grupul B, minerale (zinc, fier, cupru,
seleniu) si triptofan, un aminoacid esential responsabil de starea de
bine.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu