Deosebit de hrănitoare, este gătită în sute de feluri, care mai de care
mai gustoase. Excelent înlocuitor al cărnii, această legumă are
proprietăţi terapeutice de neignorat.
Fasolea, legumă originară din America
Centrală și de Sud, face parte din familia leguminoaselor, alături de
soia, linte, mazăre și năut. Este o sursă excelentă de proteine,
riboflavină, niacină, conține o cantitate msemnificativă de fibre
solubilet și insolubile, carbohidrați și nu are niciun strop de
colesterol. În ceea ce privește mineralele și vitaminele, fasolea este
bogată în cupru, fier, magneziu, fosfor, potasiu, dar și zinc, molibden
și seleniu. Are multe vitamine din grupul B, conține circa două grame de
vitamina C și E și este bogată în vitamina K.
Fasolea este un substituent foarte bun al cărnii, indicată în dieta
vegetariană și în perioadele de post, fiind una dintre legumele bogate
în proteine. Fasolea boabe poate fi consumată în mâncăruri, sub formă de
pastă și în salate. Pentru a elimina efectul flatulenței, se schimbă
apa de fierbere de 3-4 ori, fiind înlocuită tot cu apă fierbinte.
Reduce riscul apariţiei cancerului de colon
Fasolea albă este o sursă importantă de fibre insolubile, care ajută
la curățarea colonului, reducând riscul de cancer la colon și rect.
Aceste boabe sunt utile pentru prevenirea constipației. Mulți dintre cei
care suferă de sindrom de colon iritabil consumă fasole pentru a
preveni crize de tulburări digestive.
Luptă împotriva radicalilor liberi
Este bogată în antioxidanți și reprezintă una dintre cele mai
concentrate surse alimentare de molibden, necesar pentru fabricarea și
activarea unor enzime cu rol detoxifiant, inclusiv adelhid oxidaza și
sulfit oxidaza. Mai multe studii au arătat că antioxidanții joacă un rol
important în prevenirea distrugerii celulelor de către radicalii
liberi.
Previne demenţa
Antioxidanți conținuți de fasole sunt substanțe care luptă împotriva
apariției multor boli cronice și degenerative, inclusiv anumite tipuri
de cancer, ateroscleroză, tromboză, artrită, boli cardiovasculare,
probleme ale sistemului imunitar, boala Alzheimer și demența.
Luptă cu virusul HIV
S-a descoperit că fasolea uscată poate lupta cu virusul HIV.
Peptidele din fasolea uscată au rolul de a inhiba acțiunea virusului
HIV, care încearcă să distrugă celulele sănătoase. La pacienții bolnavi
de SIDA, combinația dintre proprietățile de curățare a colonului și
valoarea nutritivă a legumei îmbunătățește digestia, conform
dietetik.ro.
Alungă stresul
Fasolea albă are un conținut ridicat de magneziu, un macromineral
important, care are o serie de funcții cheie pentru organism. Acesta
susține potențialul electric al membranelor nervoase și musculare și
diminuează stresul. Este necesar pentru sănătatea oaselor. Factorii de
risc ce stau la baza deficitului de magneziu sunt diareea, boala celiacă
și alte probleme gastrointestinale.
Tratează diabetul de tip II
În urma unui studiu care a comparat efectele unei diete bogate în
leguminoase şi a uneia îmbogăţite cu alimente integrale asupra
persoanelor care sufereau de diabet de tip II, s-a dovedit faptul că
ambele diete au ajutat la scăderea nivelului glicemiei şi a
colesterolului "rău", dar că dieta bazată pe leguminoase a avut efecte
mai rapide şi mai îndelungate.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu