Daca mancarea gatita ne poate scapa de obezitate, renuntarea la uleiul de gatit ne poate aduce silueta la care visam cu totii.
Mancarea gatita ramane unul dintre cele mai sanatoase preparate.
“Nimic nu se compara cu mancarea gatita cand vine vorba de preparate
echilibrate si sanatoase. Orice ai manca gata ambalat dintr-un pachet
sau orice pui la repezeala pe painea din frigider are volum mic si multe
calorii. Orice poti manca rece in picioare, in masina sau pe canapea la
televizor ingrasa mai tare decat o farfurie de ciorba sau de tocanita.
Pentru cei care vor sa slabeasca exista chiar recomandarea sa nu aiba la
indemana decat mancarea care trebuie gatita/incalzita/mancata cu
tacamuri”, spune medicul nutritionist Mihaela Bilic pe pagina sa de
Facebook. b
Dar si gatitul asta poate fi o capcana daca nu suntem atenti la
ulei. Avem in traditiile culinare uleiul ca si ingredient obligatoriu in
orice preparat, totul incepe cu "se pune ulei in cratita". La
100cal/lingura pot sa va spun ca obiceiul asta ne "costa" silueta”,
adauga nutritionistul Mihaela Bilic.
Mancarea cu legume poate deveni bomba calorica in functie de cat
ulei contine. “Nu e nevoie sa fie snitel, chiftele sau peste prajit ca
sa ne ingrasam, o facem si cu un ghiveci care are ulei. Nu conteaza
tipul de ulei, toate au 900cal/100ml, iar gustul pe care il da mancarii e
relativ, mai degraba e in credinta noastra ca fara ulei nu se poate.
in Franta pacientii obezi sunt obligati sa asiste la o lectie de
gatit in care nu se foloseste ulei, tocmai pentru a simti ca gustul nu
depinde de el. Cu sos de rosii, condimente si ierburi aromate se obtin
preparate mai gustoase. Apoi, daca avem carne, peste sau branza intr-o
mancare, savoarea e garantata. "Economia" pe care o faceti in bugetul
caloric e uriasa daca eliminati uleiul de gatit. si pe langa silueta,
sanatatea voastra va avea de castigat, pentru ca veti scapa de prezenta
lui Omega 6 cu efect pro-inflamator.
Va provoc la o incercare: renuntati o luna la o sticla de ulei de
gatit si descoperiti ce gust are mancarea fara el. Lasati doar 1-2
linguri/zi de ulei crud, pus peste salate. Veti slabi, va promit”, mai
spune nutritionistul.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu