Numită şi „Ginsengul românesc”, datorită proprietăţilor ei revigorante,
conţinutului bogat în vitamine şi acţiunii ei benefice asupra vaselor de
sânge, cătina poate înlocui cu brio unele medicamente şi poate învinge
bolile.
Vindecă bolile de piele
Uleiul de cătină este foarte eficient în afecţiunile pielii, cum ar fi
psoriazisul, eczemele, arsurile, mâncărimile. El protejează pielea
împotriva radiaţiilor ultraviolete, o hrăneşte şi o revitalizează, prin
conţinutul de vitamine A, B1, B2, C, E, K. Uleiul se aplică extern, pe
zona afectată, de 2-3 ori pe zi, dar poate fi administrat şi pe cale
orală – o linguriţă de trei ori pe zi.
Combate stresul
Dacă tot vorbim despre uleiul de cătină, află că are efecte benefice şi
împotriva stresului. Cătina este bogate în fosfor şi calciu, în
vitamine din grupa B, în vitamina C (după măceş, are cel mai ridicat
conţinut de vitamina C). Pentru cei suprasolicitaţi de efort fizic sau
intelectual, se recomandă în fiecare zi 20 de picături de ulei de
cătină, sau 4-5 linguriţe de fructe proaspete (ori congelate) amestecate
cu miere, de trei ori pe zi.
Înlătură anemia
Datorită conţinutului bogat în vitamine şi minerale, cătina este
considerată o polivitamină naturală. Persoanele aflate în convalescenţă
sau care suferă de anemii, copiii peste şapte ani, femeile care doresc
să-şi întărească organismul pot face timp de o lună o cură cu fructe
proaspete sau cu suc de cătină. Boabele se storc, iar sucul se amestecă
imediat cu miere, în părţi egale. Se lasă să macereze la rece, timp de
24 de ore, apoi se ia câte o ceşcuţă dimineaţa, pe stomacul gol.
Tratează hepatita
Acelaşi suc are efecte benefice şi-n cazul afecţiunilor hepatice acute
sau cronice, întrucât cătina este un bun stimulent hepatic. Se iau 5-6
linguri de suc pe zi, simplu sau diluat cu apă, în cazul în care nu
prea-ţi place gustul acrişor.
Întăreşte inima
Cătina albă duce la scăderea colesterolului, fapt care previne
îngroşarea arterelor. De asemenea, conţine o cantitate mare de
antioxidanţi, care protejează inima şi vasele de sânge. La aceste două
proprietăţi se adăugă şi efectul ei anticoagulant. Prin urmare, cătina
este recomandată şi-n afecţiunile cardiovasculare (în special
hipertensiune arterială, ateroscleroză, sindromul Raynaud). Bea în
fiecare zi 3-4 linguri de sirop de cătină obţinut prin presare la rece,
diluat cu apă sau cu alte lichide, şi vei avea o sănătate de fier!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu