Cactusul Nopal folosit ca medicament pentru tratarea diabetului

Cactusul Nopal (Opuntia ficus indica), cunoscut si sub numele de "para cu tepi", este o planta originara din Mexic, dar poate fi intalnit in intreaga America de SV, in America de Sud si Canada. Acesta a fost folosit inca din cele mai vechi timpuri, atat ca aliment, cat si ca medicament.

Nopalul are doua sectiuni diferite: planta, care poate fi utilizat ca o leguma si para, care poate fi tratata ca un fruct.
Cu o textura moale, dar de asemenea crocanta, care devine un pic lipicioasa atunci cand este gatita, nopalul are un gust similar cu fasolea verde sau sparanghelul.

Primii care au cunoscut beneficiile Nopalului au fost indigenii din desertul Sonora, acolo unde cactusul Nopal creste intr-unul din cele mai ostile climate de pe pamant. Planta a fost intens studiata, iar efectele sale terapeutice au fost validate. Iata cateva lucruri mai putin stiute despre cactusul Nopal si cateva dintre beneficiile sale:

Singura planta care contine toate betalainele cunoscute
Nopal este singura planta, printre zeci de mii de specii botanice, care contine toate cele 24 de betalaine cunoscute, care sunt puternic anti-inflamatoare si antioxidante. Betalainele sunt compusi polifenolici de pigment gasiti in sfecla si alte cateva plante. Acestea dau culoarea de rosu-violet si galben portocaliu pentru fructul de Nopal.

Scade colesterolul rau
Cercetatorii au demonstrat ca pectina continuta in cactusul nopal scade nivelul de colesterol "rau", lasand nivelul de colesterol "bun" neschimbat.

Potrivit unui studiu, un consum zilnic de 250 mg de aceasta planta va scadea colesterolul total si colesterolul LDL. Colesterolul HDL si trigliceridele nu au fost afectate.

Previne si trateaza diabetul
Alt studiu a constatat ca pectina fibroasa din cactusul nopal poate reduce nevoia de insulina pentru diabetici. Atat fructele cat si suportul de cactus nopal sunt bogate in fibre solubile, care se absorb lent si ajuta la mentinerea zaharului din sange stabil.

De altfel, actiunea nopalului in diabet a fost intens cercetata si toate studiile au ajuns la concluzia ca nopalul normalizeaza nivelul de zahar, trateaza diabetul, stimuleaza sensibilitatea la insulina

In medicina traditionala mexicana, nopalul este utilizat pentru tratarea diabetului de tip 2. Cercetatorii mexicani au descoperit ca persoanele cu diabet zaharat non-insulino-dependent carora li s-a administrat nopal au inregistrat o scadere mare a nivelului de zahar din sange.

Pentru multi diabetici sau prediabetici, Nopalul este un inlocuitor complet pentru medicamentele prescrise in scopul de a scadea zaharul din sange. Acesta regleaza zaharul din sange, fara efecte secundare negative si nici leziuni hepatice (care este unul dintre efectele secundare principale ale ale medicamentelor de acest gen).

Controleaza apetitul, diminueaza celulita
Fibrele inseamna controlul apetitului si al greutatii. Practic, consumand Nopal veti avea mai putine pofte pentru ca senzatia de satietate se va mentine pe o durata lunga. In timp, persoanele care au consumat Nopal, au reusit sa slabeasca. De asemenea, contine o proteina vegetala valoroasa care diminueaza celulita si retentia de apa in organism.

Previne constipatia
Nopal contine fibre dietetice, atat solubile cat si insolubile. Fibrele dietetice insolubile din Nopal absorb apa, contribuie la miscarile intestinale regulate si accelereaza tranzitul. In plus, prezenta de fibre insolubile in colon ajuta la diluarea concentratiei de agenti cancerigeni care pot fi prezenti.

Sursa de vitamine si minerale
Nopalul are un continut redus de calorii, dar este bogat in vitamine, in special vitamina A - 100 g asigura 13% din doza zilnica recomandata, vitamina C, vitamina K, B6, riboflavina, si minerale - asigura 14% din doza zilnica de calciu si 11% din doza zilnica de magneziu.

De asemenea, contine 17 aminoacizi, din care 8 sunt esentiali, ceea ce va ofera mai multa energie.

Are un efect antiinflamator puternic
Dupa cum s-a raportat in editia din luna martie, 2001, a jurnalului Fitoterapia, dedicat produselor de plante medicinale si bioactive, cercetatorii de la Colegiul de Farmacie, Universitatea Sookmyung, Seul, Coreea, au constatat ca extractul de Nopal au aratat o actiune puternic anti-inflamatoare.

Blocheaza radicalii liberi
Intr-un articol din 06 noiembrie 2002, publicat in Jurnalul de Chimie Agricola si Alimentara, cercetatorii au raportat ca betalainele din fructele de Nopal contribuie la activitatile antioxidante care blocheaza actiunea radicalilor liberi.

Alte lucruri despre nopal
In India, cactusul Nopa a fost utilizat pentru a trata tusea convulsiva si astmul.

Fructele de Nopal, dar si alte elemente ale cactusului sunt comestibile sub forma de jeleu sau gem, ca un fruct sau ca mancare gatita.

Nopalul este, de asemenea, utilizat pentru a purifica apa

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu