Cactusul Nopal (Opuntia ficus indica),
cunoscut si sub numele de "para cu tepi", este o planta originara din
Mexic, dar poate fi intalnit in intreaga America de SV, in America de
Sud si Canada. Acesta a fost folosit inca din cele mai vechi timpuri,
atat ca aliment, cat si ca medicament.
Nopalul are doua sectiuni diferite: planta, care poate fi utilizat ca o leguma si para, care poate fi tratata ca un fruct.
Cu
o textura moale, dar de asemenea crocanta, care devine un pic
lipicioasa atunci cand este gatita, nopalul are un gust similar cu
fasolea verde sau sparanghelul.
Primii care au cunoscut beneficiile Nopalului
au fost indigenii din desertul Sonora, acolo unde cactusul Nopal creste
intr-unul din cele mai ostile climate de pe pamant. Planta a fost
intens studiata, iar efectele sale terapeutice au fost validate. Iata
cateva lucruri mai putin stiute despre cactusul Nopal si cateva dintre beneficiile sale:
Singura planta care contine toate betalainele cunoscute
Nopal
este singura planta, printre zeci de mii de specii botanice, care
contine toate cele 24 de betalaine cunoscute, care sunt puternic
anti-inflamatoare si antioxidante. Betalainele sunt compusi polifenolici
de pigment gasiti in sfecla si alte cateva plante. Acestea dau culoarea
de rosu-violet si galben portocaliu pentru fructul de Nopal.
Scade colesterolul rau
Cercetatorii
au demonstrat ca pectina continuta in cactusul nopal scade nivelul de
colesterol "rau", lasand nivelul de colesterol "bun" neschimbat.
Potrivit
unui studiu, un consum zilnic de 250 mg de aceasta planta va scadea
colesterolul total si colesterolul LDL. Colesterolul HDL si
trigliceridele nu au fost afectate.
Previne si trateaza diabetul
Alt
studiu a constatat ca pectina fibroasa din cactusul nopal poate reduce
nevoia de insulina pentru diabetici. Atat fructele cat si suportul de
cactus nopal sunt bogate in fibre solubile, care se absorb lent si ajuta
la mentinerea zaharului din sange stabil.
De altfel, actiunea
nopalului in diabet a fost intens cercetata si toate studiile au ajuns
la concluzia ca nopalul normalizeaza nivelul de zahar, trateaza
diabetul, stimuleaza sensibilitatea la insulina
In medicina
traditionala mexicana, nopalul este utilizat pentru tratarea diabetului
de tip 2. Cercetatorii mexicani au descoperit ca persoanele cu diabet
zaharat non-insulino-dependent carora li s-a administrat nopal au
inregistrat o scadere mare a nivelului de zahar din sange.
Pentru
multi diabetici sau prediabetici, Nopalul este un inlocuitor complet
pentru medicamentele prescrise in scopul de a scadea zaharul din sange.
Acesta regleaza zaharul din sange, fara efecte secundare negative si
nici leziuni hepatice (care este unul dintre efectele secundare
principale ale ale medicamentelor de acest gen).
Controleaza apetitul, diminueaza celulita
Fibrele
inseamna controlul apetitului si al greutatii. Practic, consumand Nopal
veti avea mai putine pofte pentru ca senzatia de satietate se va
mentine pe o durata lunga. In timp, persoanele care au consumat Nopal,
au reusit sa slabeasca. De asemenea, contine o proteina vegetala
valoroasa care diminueaza celulita si retentia de apa in organism.
Previne constipatia
Nopal
contine fibre dietetice, atat solubile cat si insolubile. Fibrele
dietetice insolubile din Nopal absorb apa, contribuie la miscarile
intestinale regulate si accelereaza tranzitul. In plus, prezenta de
fibre insolubile in colon ajuta la diluarea concentratiei de agenti
cancerigeni care pot fi prezenti.
Sursa de vitamine si minerale
Nopalul
are un continut redus de calorii, dar este bogat in vitamine, in
special vitamina A - 100 g asigura 13% din doza zilnica recomandata,
vitamina C, vitamina K, B6, riboflavina, si minerale - asigura 14% din
doza zilnica de calciu si 11% din doza zilnica de magneziu.
De asemenea, contine 17 aminoacizi, din care 8 sunt esentiali, ceea ce va ofera mai multa energie.
Are un efect antiinflamator puternic
Dupa
cum s-a raportat in editia din luna martie, 2001, a jurnalului
Fitoterapia, dedicat produselor de plante medicinale si bioactive,
cercetatorii de la Colegiul de Farmacie, Universitatea Sookmyung, Seul,
Coreea, au constatat ca extractul de Nopal au aratat o actiune puternic
anti-inflamatoare.
Blocheaza radicalii liberi
Intr-un
articol din 06 noiembrie 2002, publicat in Jurnalul de Chimie Agricola
si Alimentara, cercetatorii au raportat ca betalainele din fructele de
Nopal contribuie la activitatile antioxidante care blocheaza actiunea
radicalilor liberi.
Alte lucruri despre nopal
In India, cactusul Nopa a fost utilizat pentru a trata tusea convulsiva si astmul.
Fructele
de Nopal, dar si alte elemente ale cactusului sunt comestibile sub
forma de jeleu sau gem, ca un fruct sau ca mancare gatita.
Nopalul este, de asemenea, utilizat pentru a purifica apa
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu