Considerat de mulţi o legumă, acest fruct originar din America de Sud
este cultivat pe continentul european de sute de ani pentru gustul lui
dulceag, dar şi pentru numeroasele beneficii pe care le aduc sănătăţii.
În ziua de astăzi roşiile sunt nelipsite din salate, ciorbe,
tocăniţe şi multe alte preparate culinare. Consumate atât în stare
crudă, cât şi prin preparare termică, roşiile pot fi de culoare roşie,
galbenă sau mov, toate soiurile furnizând nutrienţi esenţiali pentru
organism.
150 de grame de roşii constituie o excelentă sursă de vitamina A, C,
K, acid folic şi potasiu. Aceste fructe conţin cantităţi reduse de
sodiu, grăsimi saturate, colesterol sau calorii, motiv pentru care
recomandate în regimurile de slăbit, contribuind la reglarea greutăţii
corporale şi la reducerea nivelului lipidelor în sânge. Roşiile mai
furnizează şi tiamină, niacină, vitamina B6, magneziu, fosfor, licocen
si cupru, toate necesare unei stări perfecte de sănătate.
Menţin sanătatea pielii
Rosiile ajută pielea să îşi menţină aspectul estetic. Betacarotenul
din ele, regăsit şi în alte legume precum morcovii sau cartofii dulci,
au o acţiune protectoare asupra pielii în faţa acţiunii nocive a
radiaţiilor UV. De asemenea, licopenul conţinut încetineşte procesul de
îmbătrânire a pielii şi reduce riscul apariţiei cancerului cutanat.
Imbunătăţesc vederea
Vitamina A ajută la îmbunătăţirea acurateţii vederii şi la prevenirea
afecţiunile văzului. Un studiu a demonstrat că un consum regulat de
roşii reduce riscul apariţiei degenerării maculare, o afecţiune gravă şi
ireversibilă a ochilor.
Reduc intensitatea durerilor cronice
Persoanele care suferă de dureri cronice recurente produse de boli
precum artrita îşi pot ameliora simptomele consumând zilic roşii.
Bioflavonoizii şi carotenoidele din aceste fructe sunt agenţi
anti-inflamatori eficienţi, acţionând ca analgezice naturale.
Intăresc oasele
Vitamina K şi calciul din roşii sunt doi nurienţi excelenţi în
fortificarea şi regenerarea ţesutului osos. De asemenea, licopenul din
roşii s-a dovedit util în îmbunătăţirea masei osoase, aceasta fiind o
cale excelentă de prevenire a osteoporozei.
Previn Alzheimerul
Oamenii de ştiinţă susţin că licopenul conţinut ar putea fi cheia
prevenirii bolilor neoplazice, degenerative şi a maladiei Alzheimer.
Reduc riscul de cancer
Tot datorită lipocenului, consumul de roşii ajută la prevenirea
apriţiei cancerului de prostată, cervical, oral, faringian şi
esofagian, de stomac, de colon, rectal şi ovarian. Antioxidanţii din
roşii, în special vitaminele A şi C, combat daunele produse de radicalii
liberi asupra celulelor sănătoase ale organismului.
Reglează nivelului glicemiei în sânge
Roşiile sunt o sursă bogata de crom, mineral care reglează nivelul glicemiei în sange şi inhibă pofta de alimente dulci.
Previn afecţiunilor renale şi biliare
Medicii au descoperit o legatură directă între consumul acestor
fructe şi susceptibilitatea redusă de a dezvolta pietre la rinichi şi
calculi biliari, în special dacă sunt consumate fără seminţe.
Menţin sănătatea părului
Întrucât furnizează cantităţi semnificative de vitamina A, roşiile
sunt responsabile şi pentru menţinerea sănătăţii părului, ajutând
podoaba capilară să rămână rezistentă şi strălucitoare.
Favorizează pierderea excesului de kilograme
Datorită conţinutului ridicat de fibre şi de apă, aceste fructe ajută
şi la pierderea excesului ponderal, cu atât mai mult cu cât sunt sărace
în grăsimi saturate şi calorii. Astfel, ele induc rapid senzaţia de
saţietate şi îmbunătăţesc digestia, contribuind la detoxifierea
organismului prin lichidele pe care le furnizează.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu