Primavara este momentul optim pentru a incepe o cura de detoxifiere a organismului,
pentru ca verdeturile specifice acestui anotimp, atat cele cultivate de
mana omului, cat si cele care apar spontan in flora te pot ajuta sa elimini toxinele acumulate peste iarna.
Sunt sanatoase si multe foarte ieftine si acum e timpul sa profiti de ele. In afara de efectul de purificare, verdeturile primaverii pot scadea colesterolul, regleaza tranzitul intestinal, combat astenia de primavara, intaresc imunitatea si cresc tonusul psihic. Pot fi consumate sub forma proaspata, de salate sau sucuri, singure sau in combinatie. Iata care sunt plantele de primavara care iti purifica organismul:
Salata verde
Contine
saruri minerale (de iod, magneziu, fosfor, cupru, arsenic si zinc), dar
si multe vitamine (A, B, C, D si E). Toate acestea dau organismului
rezistenta la infectii si virusuri. Datorita continutului ridicat de
clorofila, salata verde are rol antianemic.
Contine aminoacizi si
mucilagii care au un rol important in normalizarea digestiei si a
tranzitului intestinal, fiind un real ajutor, pentru persoanele care
sufera de constipatie.
In salata verde se mai gasesc substante
chimice cu rol de hormon, de aceea salata este un sedativ excelent.
Consumata seara, ajuta la destresarea organismului si imbunatateste
somnul.
Mod de folosire: in salate, combinata cu alte legume de sezon - ceapa verde, leurda, ridichi, mancaruri, ciorba.
Daca vrei sa slabesti, poti incepe masa cu o salata verde, are putine calorii si face mancarea mai satioasa.
Urzicile
Sunt
bogate in substante de natura glucidica: amine, steroli, ulei volatil,
substante grase, acizi: formic, acetic, pantotenic, folic, sitosteroli,
vitamine (A, C, B2 si K), clorofila, saruri de Ca, Mg, Fe. Iata cateva
proprietati ale acestei plante:
- regleaza fluiditatea sangelui, intrucat contine atat substante cu efect anticoagulant, cat si cu efect coagulant;
- combate diareea;
-
se recomanda in stomatite - stari inflamatorii ale mucoasei cavitatii
bucale, manifestate sub forma unor leziuni ale mucoasei, dureroase, ce
impiedica masticatia si deglutitia;
- este un bun diuretic;
- poate usura procesul de urinare la barbati, mai ales daca prostata este inflamata;
- are actiune favorabila in guta;
- este recomandata celor ce sufera de orice fel de alergie, sub forma de ceai care trebuie baut pe o perioada mai indelungata;
- ceaiul de urzici combate matreata.
Fitoterapia
recomanda intrebuintarea ei intr-o gama larga de afectiuni, de la cele
ale rinichilor pana la bolile reumatice. Se poate folosi sub forma de
ceai, tinctura, sau in mancaruri. Zeama in care se fierb, inainte de a
fi gatite, se poate bea in loc de ceai, fiind bogata in vitamina C.
Mod de folosire: adauga urzici crude in salate.
Stevia
Este
bogata in vitaminele din grupul B, vitamina C si minerale esentiale:
calciu, magneziu, fier si potasiu, fiind in acelasi timp lipsita de
calorii. Prin continutul de fibre regleaza digestia, scade nivelul
zaharului din sange si reduce pofta de dulciuri si senzatia acuta de
foame.
De altfel, controleaza apetitul, fiind un diuretic
natural si ajutand la eliminarea lichidelor in exces, implicit la
pierderea in greutate. Stevia reduce oboseala mentala si fizica,
regleaza presiunea sangelui, dar nu trebuie consumata de persoanele cu
litiaza urica.
Loboda
Este bogata in
vitaminele E si K si in fibre alimentare. Are foarte putine calorii, dar
este contraindicata persoanelor care au pietre la rinichi.
Actioneaza
ca un diuretic natural, ajutand organismul sa scape de fluidele in
exces, scade oboseala mentala si fizica, armonizeaza digestia, regleaza
presiunea sangelui si ajuta la pierderea in greutate.
Leurda
Se
spune ca leurda este prima planta pe care o consuma ursul cand iese din
hibernare. Usturoiul salbatic sau usturoiul ursului, cum mai este
cunoscuta, are aceleasi proprietati ca si usturoiul.
Contine
minerale (potasiu, magneziu, calciu), fibre alimentare si are efect
tonic cardiac. Leurda are rol detoxifiant, depurativ, diuretic si
hipocolesteroleminat. De asemenea, contine alicina, o substanta cu rol
antiviral si antibacterian, de aceea este utila in prevenirea virozelor
respiratorii si a bolilor cardiovasculare.
Prof. dr Gheorghe
Mencinicopschi recomanda folosirea frunzelor de leurda atat in salate,
cat si in mancaruri, la fel ca si usturoiul obisnuit. In combinatie cu
untisorul si urzicile, este o mancare ce nu trebuie sa lipseasca de pe
masa celor care postesc.
Sucul de leurda ajuta la stimularea sistemului imunitar si combate astenia de primavara.
Untisorul
Contine
potasiu si fibre alimentare care ajuta la reducerea nivelului
colesterolului si regleaza tensiunea arteriala. In untisor se mai
gasesc: betacaroten, vitaminele C, E si calciu.
Scade riscul de cataracta si ajuta la mentinerea sanatatii creierului. Frunzele de untisor imbunatatesc circulatia sanguina.
Frunzele
sau radacinile de untisor sunt folosite pentru proprietatile lor de a
imbunatati circulatia sangvina. Vitaminele si mineralele scad riscul de
cataracta, iar acidul folic este important in mentinerea sanatatii
creierului.
In bucatarie se intrebuinteaza sub forma de salata.
Papadia
Contine
substante care ii dau un gust usor amarui si stimuleaza detoxifierea
ficatului. Este foarte bogata in fibre vegetale si impiedica activ
asimilarea nedorita a zaharului.
Sub forma de macerat, pentru
care se folosesc atat frunzele, cat si radacinile, previne anorexia si
constipatia, iar sub forma de decoct se foloseste pentru tratarea
cataractei.
Remediu pentru parul gras: se toaca marunt frunzele
verzi de papadie si se aplica pe parul uscat. Se pastreaza cu ajutorul
unei bonete si se lasa toata noaptea. Dimineata, se spala parul cu
sampon.
In gastronomie, se foloseste, de regula, in salate.
Spanacul
Contine
potasiu, acid folic, calciu, fier, vitamina C, vitamina E, vitamina K
si fibre alimentare. Regleaza digestia si previne constipatia. Alte
proprietati:
- stimuleaza activitatea inimii;
- previne infectia gingiilor;
- stimuleaza cresterea, fiind recomandat in special copiilor si tinerilor aflati la pubertate;
- datorita continutului de acid folic, se recomanda femeilor insarcinate;
- cura cu suc de spanac reechilibreaza si fortifica organismul;
- este eficient impotriva anemiei, depresiei nervoase si oboselii.
Prin
fierbere, spanacul pierde majoritatea principiilor sale active. Daca
doresti sa-i pastrezi toate proprietatile, trebuie sa-l consumi crud si
proaspat. Sucul de spanac se poate combina in parti egale cu cel de
morcov, de creson sau de telina. Ca si celelalte legume cu frunze verzi,
spanacul este sarac in calorii.
Ceapa verde
Contine
vitamina C, potasiu, alicina, cuercitina - antioxidanti puternici cu
rol in combaterea stresului oxidativ. Poate preveni bolile
cardiovasculare si poate reduce riscul de cancer ovarian si de san.
Cura
cu ceapa verde, sub forma de salata, are efect diuretic si depurativ si
este considerata un antialergic natural foarte valoros. Ceapa este unul
dintre cele mai puternice si mai la indemana hipoglicemiante, fiind
recomandata persoanelor care sufera de diabet.
In bolile renale
cronice, se recomanda consumul de ceapa verde, zilnic, dimineata si
seara. Cura indelungata cu ceapa verde are rezultate favorabile in
sterilitate si impotenta hormonala.
Usturoiul verde
Contine,
in cantitati insemnate, vitamine: A, B1, B2, C si substante minerale
printre care: fosfor, sulf, potasiu, iod, calciu, siliciu. Principalul
component activ al usturoiului este alicina, substanta cu un puternic
efect antibiotic.
Este unul dintre cele mai eficiente alimente
anticancerigene. S-a constatat reducerea incidentei cancerului pulmonar
la cei care mananca usturoi verde, acesta inlaturand o parte din
efectele negative ale fumatului.
Cercetarile au demonstrat ca
utilizarea regulata a usturoiului in alimentatie constituie una din cele
mai eficiente metode de profilaxie si tratament a arterosclerozei. De
asemenea, usturoiul previne formarea cheagurilor si a trombozei
arteriale.
Usturoiul verde creste pofta de mancare, reduce tensiunea arteriala, previne virozele respiratorii si gripa.
Nasturelul Este
bogat in vitamine (A, B1, B2, E si C), minerale (iod, zinc, magneziu si
fier) si indicat in anemii. Nasturasul poseda proprietati
antiscorbutice, remineralizante, hiperparatiroidice si depurative
deosebite, fiind o valoroasa planta medicinala de primavara.
Datorita
acestor proprietati, nasturelul se indica in curele de primavara, in
astenia de sezon, in convalescenta si in diferite boli de piele (mai
ales in acnee). Planta mai prezinta efecte diuretice si afrodiziace.
Ca
adjuvant, sub forma de suc sau salata, nasturelul se administreaza in
caz de edem, bronsita, anorexie, staze limfatice, diabet, tetanie
(spasmofilie) si calculoza urinara. Datorita glucobrasicinei, aceste
preparate, poseda puternice proprietati antioxidante.
Nasturelul
se comporta ca antidot pentru nicotina, fiind indicat in tabacism.
Curele de primavara cu nasturas, ca si cele cu usturoita sunt deosebit
de indicate fumatorilor, prin faptul ca ajuta la curatarea plamanilor si
previne aparitia cancerului pulmonar. Este indicata si in astmul
bronsic dar si in toate formele de cancer.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu