Sparanghelul, o leguma mai putin
cunoscuta si consumata la noi in tara, dar adorata in alte parti, are un
gust fantastic si efecte nemaipomenite asupra sanatatii.
Sparanghelul (Asparagus officinalis) este o specie erbacee si perena. Este cultivat pentru lastarii sai tineri, ce au un gust placut.
Originara din America de Nord, se cultiva in mai toate regiunile din
Europa Centrala si de Vest. Exista trei varietati de sparanghel, ce au
culori diferite: alb, verde si rosu. Sparanghelul verde este cel mai
comun, cel rosu este foarte rar, mai dulce si are continut mai mic de
fibre. Sparanghel alb este considerat mai sanatos, si mai gustos decat
cel verde, fiindca a fost crescut in pamant, ferit de razele luminii, si
are mai multe elemente nutritive.
Sparanghelul contine o multime de vitamine, inclusiv vitaminele A,
E, K, si B6, in cantitati relativ mari. Doar cateva bucati de sparanghel
contin 22% din valoarea zilnica recomandata de acid folic. In
compozitia sa se regasesc cantitati mai mici sau mai mari de vitamina C,
calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, mangan, seleniu precum
si fibre alimentare. Desi este lipsit practic de grasimi, are in
componenta sa cantitati importante de acizi grasi de omega-3.
Chiar daca sparanghelul este apreciat pentru incomparabila sa
aroma, calitatile sale terapeutice nu sunt deloc de neglijat. Chiar si
numele sau, asparagus officinalis (lat. = medicament), indica aceste
calitati. Chinezii, egiptenii, romanii si grecii au descoperit din
antichitate aceste proprietati. In fitoterapie este utilizata partea
aeriana a plantei, care se poate consuma ca atare, in diferite preparate
culinare, sau sub forma de sirop, tinctura sau infuzie din lastari
tineri.
In trecut, sparanghelul era folosit pentru tratarea afectiunilor care provocau inflamatii, precum artrita sau reumatismul.
Folatii sunt cei care ajuta la reducerea inflamatiilor si
ameliorarea durerilor. Cu proprietatile antiinflamatorii si
antioxidante, sparanghelul este un luptator desavarsit impotriva
cancerului de vezica urinara, la san, de colon, pulmonar, de prostata,
ovarian, etc. Tot folatii contribuie si la reducerea riscului de boli de
inima. Acidul folic regleaza homocisteina aminoacizilor, care, la
niveluri ridicate poate fi un puternic factor de risc in dezvoltarea
bolilor de inima. Acidul folic si folatii din sparanghel sunt extrem de
indicati in regimul alimentar al viitoarelor mame.
Consumat regulat al sucului de asparagus cu miere intareste muschii
inimii, imbunatateste sanatatea tractului digestiv si al colonului,
rezolvand si problemele legate de constipatie.
De asemenea, sparanghelul are efecte benefice si asupra tractului urinar, prevenind infectiile si aparitia pietrelor la rinichi.
Bogat in vitamina K, ajuta la dezvoltarea si cresterea densitatii
osoase, prevenind astfel osteoporoza si osteoartrita. De asemenea,
vitamina K este esentiala pentru sinteza osteocalcinului, proteina
structurala din oase, cu rol de preluare si depunere a calciului exact
acolo unde este nevoie.
Consumul de sparanghel ajuta la scaderea tensiunii arteriale si protejeaza impotriva aparitiei premature a cataractei.
O alta substanta din sparanghel numita inulina este extrem de
benefica in dezvoltarea bacteriilor considerate prietenoase pentru
organism, facand astfel digestia un proces mult mai usor.
Tot sparanghelul poate usura simptomele mahmurelii, dupa un consum
de alcool in exces, prin actiunea protectoare a aminoacizilor si
mineralelor asupra celulelor hepatice.
Asparagina, un alt compus din sparanghel are efect diuretic,
ajutandu-ne sa eliminam toate toxinele si sarea in exces din organism,
crescand rezistenta organismului la oboseala si asigurand functionarea
normala a ficatului. Efectele sale diuretice ne ajuta, mai ales vara, in
combaterea retentiei de apa. Ne ajuta si prin proprietati
antiinflamatoare mai eficiente decat multe medicamente.
Bogat in vitamina B, sparanghelul contribuie de asemenea la
imbunatatirea puterii de concentrare si a capacitatii de gandire. Poate
de asemenea sa intareasca sistemul nervos, de aceea el este o arma
impotriva stresului ameliorand si simptomele depresiei.
Sparanghelul este bogat in glutation, un aminoacid cu proprietati
antioxidante care protejeaza celulele de radicalii liberi si toxine,
astfel ca ne mentine pielea tanara si radianta.
Sparanghelul este o leguma cu un continut caloric foarte mic, fiind
recomandat in curele de slabire. In plus aceasta leguma are si
proprietatea de a arde grasimile, datorita fibrelor pe care le contine,
fibre ce forteaza organismul sa arda mai multe calorii iar continutul de
oligoelementul crom potoleste foamea.
Este bine de stiut ca sparanghelul are un punct de rupere naturala
intre partea de jos care este lemnoasa si mijlocul delicat, prin ruperea
cu mana a fiecarei tulpini se poate afla acest punct. Daca tulpina este
prea groasa, ea trebuie decojita cu un cutit de curatat legume, cele
subtiri nu au nevoie de a fi decojite.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu