Salvia dezinfecteaza caile respiratorii

Salvia este o planta aromatica ce are numeroase beneficii asupra organismului. Trateaza febra, racelile, durerile de cap si previne formarea de tumori canceroase. Se poate administra intern (infuzie, pulbere, tinctura), extern (comprese, cataplasme) sau prin inhalarea uleiului volatil obtinut din frunze.

Va scapa de transpiratiile abundente

Salvia este o planta indicata in numeroase afectiuni, precum dischinezia biliara hipotona, colitele, transpiratiile abundente (inclusiv cele din menopauza), bronsitele cronice, afectiunile neurovegetative, diabetul, reumatismul, varicele, ranile infectate, ciclurile neregulate, neurastenia, ametelile. Se poate folosi sub forma de infuzie combinata (doua-trei cani pe zi), de tinctura (30 de picaturi, de trei ori pe zi, diluate in putina apa), de pulbere uscata (o lingurita rasa, de trei ori pe zi, pe stomacul gol; se tine sub limba timp de 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa sau cu ceai; pulberea nu se pastreaza mai mult de sapte zile).

Dezinfecteaza caile respiratorii

Salvia este bogata in substante cu rol antiseptic, antimicrobian si antiinflamator. Infuzia de salvie este folosita ca dezinfectant in caz de infectii ale cailor respiratorii superioare.

Ceaiul obtinut din doua lingurite cu planta uscata si din 200 ml apa desfunda nasul, calmeaza tusea si atenueaza durerile in gat. Substantele din compozitia frunzelor de salvie reduc febra, scad secretiile bronsice si calmeaza durerile musculare specifice gripei.

De asemenea, un bun tratament pentru durerile de gat este si gargara cu infuzie concentrata de salvie. O preparati din 50 g planta, la jumatate de litru de apa clocotita. Lasati vasul acoperit timp de zece minute, dupa care strecurati infuzia si faceti gargara cu ea de trei-patru ori pe zi. Urmati tratamentul pana la disparitia simptomelor.

„Opreste” frisoanele

Pentru a trata febra si frisoanele este indicata si infuzia de salvie, pe care o preparati dintr-o lingura cu planta, la 250 ml apa fierbinte. Lasati 10-15 minute vasul acoperit, filtrati si beti infuzia obtinuta in mai multe reprize, dupa mesele pricipale.

Si amestecul dintre salvie si alte plante aduce beneficii in cazul amigdalitei. Preparati ceaiul din 30 g salvie, 30 g podbal, 30 g patlagina, 40 g coada-calului, 20 g sunatoare, 30 g coada-soricelului si 30 g musetel. Puneti trei lingurite din acest amestec la 300 ml cu apa clocotita, iar dupa ce strecurati ceaiul beti trei cani pe zi, pana la disparitia simptomelor.

Utila in procesul de digestie

Persoanele care sufera de afectiuni intestinale precum balonarile sau sindromul intestinului iritabil beneficiaza de pe urma proprietatilor dezinfectante ale salviei. Doua-trei cani cu infuzie de salvie consumate zilnic sunt utile in caz de enterocolite, dar si de diaree. Frunzele proaspete de planta presarate peste alimente stimuleaza apetitul si usureaza digestia. Ele confera mancarii un gust usor amarui, care actioneaza ca un tonic digestiv.

Amelioreaza durerile de cap

Salvia invioreaza simturile si stimuleaza capacitatea de concentrare si de memorare. Infuzia de salvie calmeaza durerile de cap si imbunatateste tonusul psihic, fiind utila in perioadele de suprasolicitare. Datorita capacitatii ei de stimulare a memoriei, planta este considerata utila persoanelor care sufera de boli degenerative precum maladia Alzheimer.

Detoxifica organismul

In medicina ayurvedica se spune ca fumul obtinut prin arderea frunzelor de salvie purifica atmosfera din casa si indeparteaza energiile negative. In loc de fum, puteti incerca uleiul volatil din salvie picurat in lampa aromatizanta sau in apa de baie. Datorita proprietatilor depurative, o cura de doua-trei luni cu infuzie de salvie (doua-trei cani pe zi) ajuta la eliminarea toxinelor din organism.

Stimuleaza regenerarea tenului

Salvia contine acizi fenolici si enzime cu proprietati antioxidante. Una dintre ele este superoxid dismutaza, enzima antiimbatranire ce corecteaza defectele aparute in timpul multiplicarii celulare, incetinind, astfel, procesul de degradare a tesuturilor. Din acest motiv, este folosita in cosmetica, pentru prepararea cremelor, a sapunurilor si a sampoanelor. Compresele cu infuzie de salvie preparata in casa au efect usor astringent si revigoreaza tenul obosit. Ajuta la vindecarea ranilor, ulceratiilor cutanate si eczemelor si imbunatatesc aspectul pielii afectate de psoriazis.

De folos la cresterea parului

Daca aveti probleme cu scalpul, folositi un amestec de apa cu salvie si veti avea un par stralucitor. Salvia hraneste pielea capului, imbunatateste circulatia sangelui si ajuta la cresterea parului. De asemenea, uleiul din florile de salvie ajuta la intarirea firelor de par, in timp ce planta in sine este folosita pentru oprirea caderii parului si combaterea firelor albe. Mai mult, o infuzie puternica, preparata din frunze de salvie fierte, poate fi folosita ca si clatire a scalpului, pentru a ajuta la inchiderea la culoare a parului grizonat, dar si pentru tratarea matretii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu