Preparate dupa retete populare, vinurile medicinale sunt adevarate elixire ale sanatatii ce si-au dovedit eficienta inca din Antichitate. Infuziile sau decocturile de plante in vin sunt remedii cu efecte pozitive asupra sanatatii, cu conditia sa nu le confundam cu vinul de masa.
Vinurile
medicinale sunt un medicament si, ca orice medicament, se iau pe o
perioada determinata, intr-o anumita doza. Baut in cantitatea
recomandata, preparat in gospodaria proprie in vase emailate sau de
sticla, fara conservanti si ustensile metalice, astupat cu dop de pluta
si tinut la rece, vinul medicinal este un leac fara egal. Se utilizează
numai vase curate, sterilizate cel putin 30 minute, de cate 3 ori.
Foarte important este sa nu folositi la prepararea lor vase metalice, in
special cele din aluminiu.
Ca sa-l prepari, ai nevoie de fructe, legume si plante si, bineinteles, de vin, rosu sau alb, de preferinta natural, netratat, fara alte adaosuri. Iata cateva vinuri medicinale din plante benefice sanatatii:
Vinul din ciubotica inimii, bun pentru inima
Se
umple o sticla de 2 l cu flori proaspete, se toarna deasupra vin alb
natural, pana se acopera florile. Sticla se astupa si se lasa la soare
la macerat timp de 2 saptamani. In afectiunile cardiace, se ia din cand
in cand cate o inghititura de vin, dar nu mai mult de 3 linguri pe zi.
Vinul de rostopasca, leac in boli hepatice, biliare, veruci si eczeme
Se
toarna 1 l vin peste 30 g de planta cu radacini cu tot si se lasa sa
stea 1-2 ore, apoi se filtreaza. Se bea cu inghitituri mici in bolile
hepatice, afectiunile biliare, renale, icter, hemoroizi, vijiit din
urechi. Extern, se foloseste impotriva cancerului de piele, contra
bataturilor, a verucilor si a eczemelor.
Vinul de rozmarin, leac pentru digestia dificila
Puneti
150 g de frunze proaspete de rozmarin sau 40 de grame de frunze uscate,
intr-o sticla de 750 ml. Turnati vin alb si lasati la macerat vreme de
15 zile. Se bea cate un paharel dupa mesele principale.
Vinul de angelica, bun in aerofagie si balonari
Intr-un
litru de vin rosu, se pun la macerat 30 g de radacina de angelica, un
varf de cutit de scortisoara, un praf de nucsoara rasa si o cuisoara. Se
lasa sa stea 20 de zile, apoi se strecoara. Se bea un paharel inainte
de mesele principale.
Vinul de leurda, tonic excelent
Este
recomandat mai ales persoanelor in varsta, suferinde de tuberculoza
pulmonara, tuse rebela sau insuficienta respiratorie. Intr-o jumatate de
litru de vin alb se pune un pumn de frunze proaspete, de preferinta
rupte si nu taiate, si se fierb cinci minute, se mai lasa alte zece
minute la infuzat, dupa care se strecoara si se indulceste amestecul cu
miere. Se bea dimineata, cate un paharel. Cura cu vin de leurda dureaza
14 zile.
Vinul de ceapa trateaza tusea
Intr-o
sticla de un litru (sa se evite plasticul) se pun 200 de grame de ceapa
tocata marunt, o suta de grame de miere de albine, de preferat
poliflora, si vin de tara, rosu sau alb, netratat. Amestecul se lasa la
macerat, la loc caldut, timp de zece zile, dupa care se filtreaza.
Se
iau cate trei-patru linguri pe zi. Preparatul combate si vindeca tusea,
favorizand, in acelasi timp, transpiratia. Si copiii mai mari pot lua
cate o lingurita din acest vin de trei ori pe zi, fara absolut nicio
problema.
Vinul de ridiche neagra este antireumatic
Se
recomanda in artrite, artroza, spondiloza. Ca sa-l prepari, ai nevoie
de o ridiche neagra de marime potrivita si un litru de vin alb si dulce.
Se spala ridichea si se da pe razatoare cu tot cu coaja. Se lasa la
macerat cu vinul timp de doua saptamani, dupa care se filtreaza si se
pune in sticle.
Se bea cate un paharel dimineata, in cure de cate
doua-trei saptamani. Se poate face cate o cura de vin de ridiche neagra
la fiecare anotimp.
Vinul de hrean, leac in astm, anemie si boli de inima
Intr-un
litru de vin rosu adauga 15 linguri de hrean ras prin razatoarea mica.
Se lasa la macerat o saptamana, apoi se filtreaza. Se ia cate o lingura,
de trei ori pe zi. Regleaza activitatea inimii, calmeaza crizele
astmatice, trateaza anemia si este un tonic sexual de exceptie.
Vinul de anason calmeaza arsurile la stomac
De
asemenea, inlatura balonarea si te ajuta sa te recuperezi mai repede
dupa raceala. Intr-un litru de vin, adauga o suta de grame de seminte si
200 ml de alcool alimentar si lasa amestecul la macerat timp de zece
zile. Se filtreaza si se pastreaza la rece. Se iau cate trei linguri pe
zi.
Vinul de tataneasa combate bronsita si pneumonia
Se
pun 4 linguri de radacini de tataneasa, uscate si zdrobite marunt, in
500 ml de apa rece de izvor si se fierbe acoperit, 8 minute. Se ia vasul
de pe foc si se lasa acoperit timp de o ora. Se strecoara prin tifon si
lichidul se amesteca in 400 ml vin alb de casa si 4 linguri de miere de
salcam.
Se ia cate o lingura de 3-4 ori/pe zi, cu 30 de minute
inainte de masa. Se recomanda in bronsite cu expectoratie purulenta,
astm bronsic, pneumonie, tuse cu expectoratie abundenta.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu