Artefacte inexplicabile misterioase

Din când în când arheologii fac descoperiri uluitoare, care dezvăluie faptul ca una sau alta dintre civilizațiile străvechi foloseau uzual instrumente sau tehnologii „inventate” în secolul XX. Iată cateva artefacte care, conform cronologiei unanim acceptate, nu ar fi avut cum sa existe.
1. COMPUTERUL ANTIKYTHERA, un procesor de 2.085 de ani
În anul 1900, resturile unui bizar instrument mecanic au fost recuperate de pe epava unei corăbii antice, eșuată la câțiva kilometri de insula Creta. Artefactul consta într-un complicat sistem de roti de bronz (trei s-au păstrat pana astăzi) și cadrane de sticla fixate într-un cadru de lemn. Analiza cu raze X a relevat faptul ca instrumentul fusese creat în anul 80 i. Hr., iar reconstituirea sa i-a dezvăluit funcționalitatea – aceea de veritabil „computer” astronomic, care putea indica, în funcție de ora și de zi, poziția exacta a Soarelui, a Lunii și a tuturor planetelor din sistemul solar. Deși se știe că grecii erau buni astronomi, nicio informație de ordin istoric păstrata de la ei nu semnalează existenta unei mașinării atât de sofisticate.
2. AVIONUL EGIPTEAN, un Concorde la anul 200 i. Hr.
În anul 1898, într-un mormânt din Saqqara , Egipt, un explorator descoperea o ciudata macheta din lemn a unui obiect cu aripi. Cum la acea vreme avionul nu fusese inventat, cercetătorii au considerat artefactul drept reprezentarea unei pasări și l-au făcut „uitat” într-un muzeu din Cairo . În 1972, arheologul Kalil Messiha a dat întâmplator peste macheta și a rămas șocat de formele sale aerodinamice și de curbura aripilor, identica celei a unui avion Concorde. În plus, Messiha a făcut legătura intre aceasta macheta și mai multe schițe ciudate descoperite tot la Saqqara, ajungând la concluzia că egiptenii planuiau, inca din secolul al II-lea i. Hr., construirea unui obiect zburător.
3. CRANIUL MITCHELL-HEDGES, sculptura maiașă cu laser
Acest craniu de cristal a fost modelat de maiași în urma cu aproximativ 1.000 de ani. Analize complexe, efectuate de către cercetătorii de la laboratoarele Hewlett Packard din California, arata ca artefactul a fost cioplit cu mare migala în sensul invers al axei naturale a cristalului – operație imposibil de realizat fără ajutorul razelor laser. În plus, craniul are proprietăți optice uluitoare, lumina focalizându- se dinspre ceafa către orbite. Unui sculptor din ziua de azi i-ar fi imposibil sa creeze acest efect în lipsa realizării prealabile a unui model 3D al sculpturii, pe care sa-l urmeze, apoi, la micrometru, în manopera.
4. CIOCANUL LONDONEZ, unealta de dinaintea istoriei
Acest ciocan din fier cu coada de lemn a fost descoperit de o echipa de arheologii americani și britanici în 1936, pe un șantier arheologic de la marginea Londrei (Kimball County, Nebraska, SUA). Unealta era încastrata într-o roca veche de 400 de milioane de ani, iar testele efectuate asupra sa au relevat faptul ca a fost făurita în urma cu 500 de milioane de ani. De menționat ca fierul ciocanului este mult mai pur decât oricare alt fier produs prin tehnologiile moderne.
5. HARTA LUI PIRI REIS, Pământul turcului
Piri Reis a fost un marinar turc care, în 1513, a desenat o harta a Africii, a Americilor și a Antarcticii. În 1929, când a fost regăsita, harta turcului a făcut mare valva: oficial, Antarctica fusese descoperita abia în 1818. Ceea ce este și mai bizar la aceasta harta este faptul ca Piri Reis – după cum dovedesc reconstituiri de ultima ora – a cartografiat fidel Antarctica asa cum arata aceasta înainte de a fi acoperita de zăpadă. Mai precis, în urma cu 6.000 de ani.
6. DESENELE DE LA NAZCA, un balon cu indieni, acum 2.000 de ani
Desenele au fost descoperite în anul 1930, când aviația SUA a inaugurat doua linii comerciale care survolau pampa peruana. Se pare ca acestea au fost realizate în perioada de înflorire a civilizației Nazca (300 i. Hr. – 600 d.Hr). Acoperind o suprafața de 450 de kilometri pătrați, desenele de la Nazca înfățișează diverse plante și animale. Cele mai mari reprezentări ajung la 200 de metri lungime. Printre acestea, apar și unele figuri ciudate, numite de cercetători geoglife. În vreme ce comunitatea științifică este rezervata în privința utilizării geoglifelor, unii entuziaști afirma ca ele ar fi hărți astronomice sau puncte de reper pentru OZN-uri (teorie speculata și în filmul „Semne” din 2002). Indiferent la ce au folosit, desenele de la Nazca n-ar fi putut fi realizate decât printr-o coordonare venita de foarte sus, cel mai probabil din balon (care, la vremea respectiva, evident, nu era „inventat”).
7. ORASUL NAN MADOL, misterioasa asezare de pe reciful de corali
Datarea cu carbon-14 arata ca orașul Nan Madol a fost construit intre anii 200 i. Hr.- 800 d.Hr., pe un recif de corali din Micronezia, din aproximativ 250 milioane de tone de blocuri bazaltice. Așezarea se întindea pe o suprafața de aproximativ 18 kilometri pătrați și era formata din peste 100 de insulițe artificiale unite prin viaducte. Nimeni nu poate explica felul cum au fost transportate acolo blocurile de bazalt și nici cum a fost construit orașul. Pentru ridicarea lui Nan Madol, azi ar fi nevoie de zeci de macarale gigantice.
8. ZIDURILE SACSAYHUAMAN, precizie incasa de secol XX
3 ziduri concentrice, lungi de 360 de metri și înalte de sase, au fost construite, în secolul al XVI-lea, în jurul fortăreței incașe Sacsayhuaman din Cuzco , Peru . Ele au fost ridicate din imenși bolovani de calcar, cântărind aproximativ 300 de tone fiecare. Incașii nu au folosit mortar pentru a fixa bolovanii, dar aceștia sunt atât de bine așezați unul peste altul, încât nu se poate strecura intre ei nici măcar o lama de cuțit. Cum au reușit incașii sa construiască un asemenea ansamblu cu tehnologiile secolului al XVI-lea rămâne un mister.
Un lucru care ar putea explica toate aceste enigme, plus multe altele (ex. piramidele, civilizația Maya, etc) este faptul ca cele mai vechi fosile hominide au fost descoperite în anul 2002, în Ciad. Specia, datând de acum aproximativ 6-7 milioane de ani, a fost botezata Sahelantrhopus Tchadensis.
Conform studiilor, hominidul reprezinta un strămoș comun al oamenilor și al cimpanzeilor, și prezintă caracteristici asemănătoare primatelor din ziua de astăzi.
Dacă noi în  urmă cu 5000 de ani am plecat din peșteri și de la arme primitive și am ajuns la bomba nucleara și zbor în cosmos, cine poate știi ce a reușit strămoșul nostru în 6-7 milioane de ani.
 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu