Asa cum bine stii, calciul este un mineral esential pentru sanatatea ta, de vreme ce este cel mai abundent mineral al
organismului (o persoana este compusa din aprox. 1 kilogram de calciu).
Bineinteles, aproape tot acest calciu este inmagazinat in oase si in
dantura, dar el este necesar si coagularii sangelui si optimei
functionari a muschilor ori activarii diverselor enzime.
In general, corpul unui bebelus necesita pana in 260 mg de calciu
pe zi, in vreme ce acela al unui copil ajunge pana la 1000 mg (4-8 ani)
si chiar 1300 mg (9-18 ani), noteaza divahair.ro. Dupa 18 ani, necesarul
de calciu se regleaza in jurul valorii de 1000 mg,
crescand doar la femeile de peste 50 de ani, drept cauza a aparitiei
menopauzei. Dar organismul tau nu absoarbe decat 30% din calciul pe care
il consumi.
Nu uita si ca puterea organismului de a absorbi calciul creste prin
administrarea vitaminei D (tocmai de aceea le vezi mereu prezentate
impreuna), dar si a vitaminei K, magneziului sau fosforului.
In principiu, carbonatul de calciu reprezinta un supliment sub
forma caruia este administrat calciul. Dar trebuie sa stii ca exista si
alimente imbogatite cu acest mineral, alimente al caror consum iti va
procura necesarul zilnic de calciu al organismului. Cum este recunoscut
pentru efectele sale antiaciditate, fiind o substanta bazica. Tocmai de
aceea, recomandarea sa se face in urmatoarele cazuri:
- Aparitia sindromului premenstrual,
- Hipertensiunea arteriala,
- Carenta de calciu sau magneziu,
- Diareea,
- Prezenta aciditatii gastrice, a arsurilor sau durerilor de stomac,
- Sindromul colonului iritabil,
- Cresterea excesiva a fosfatilor din sange.
Carbonatul de calciu este un ingredient pe care il poti regasi
intr-o varietate de alimente. De exemplu, laptele de soia si laptele de
migdale pe care le gasesti in magazine contin carbonat de calciu, dar si
o multime de semipreparate sau alimente gata pentru micul-dejun, precum
batoanele de cereale si produsele coapte. Cel mai bine, insa, este sa
consulti lista nutritionala de pe ambalajul fiecarui astfel de produs,
caci nu toate abunda de carbonat de calciu. Alte alimente bogate in
calciu sunt lactatele, sardinele, tofu, somonul, spanacul, boabele de
soia etc.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu