Cum iti dai seama ca suferi de pietre la rinichi?

Manifestarile pietrelor la rinichi sunt observate doar in momentul in care acestea se desprind din rinichi iar acestea cuprind: durere puternica de spate, in partile laterale ale spatelui, la nivelul abdomenului, pelvisului sau organelor genitale, senzatie de greata si voma, urinare cu sange (hematurie), pierderea apetitului, febra cauzata de infectii, diaree, constipatie, oboseala, transpiratii abundente etc.

Daca observi simptome precum cele descrise mai sus, este indicat sa mergi la medicul urolog, care va efectua un set de analize pentru a putea stabili cu certitudine diagnosticul de litiaza renala. Aceste teste includ:

Biochimie (analize de sange)

Sumar de urina 

Ecografie renala (imagina clara a rinichilor)

Ecografie abdominala (imaginea rinichilor si a vezicii urinare) 

Radiografie reno-vezicala simpla (ofera certitudinea existentei, marimea si pozitia calculului) 

Pielografia intravenoasa, prin injectarea unei substante de contrast pentru a se vedea exact marimea, forma si pozitia tractului urinar.

Solutii pentru a scapa de pietrele la rinichi exista si sunt din ce in ce mai putin invazive. Tratamentul litiazei renale se stabileste in functie de marimea si tipul calculilor. Calculii mai mici de 4 mm sunt eliminati in procent de peste 90% fara niciun fel de interventie, doar cu ajutorul medicatiei si a cresterii consumului zilnic de lichide. In cazul in care calculii au dimensiuni mari si nu sunt eliminati spontan in decurs de 30 de zile, se recomanda diverse proceduri care pot distruge pietrele sau le pot extrage, noteaza adevarul.ro. 

Foarte rar insa mai este recomandata chirurgia deschisa, din cauza spitalizarii perlungite si a timpului indelungat necesar pentru recuperare. In schimb, exista numeroase alte tratamente endoscopice care ajuta la eliminarea pietrelor la rinichi, cum ar fi: ureteroscopia, nefrolitotomie percutanta, litrotritia etc. Nefrolitotomia percutanta se realizeaza prin introducerea in rinichi, prin spate, a unui instrument numit nefroscop, cu care se sparge si se extrage piatra.

Fara niciun fel de incizie, calculii se pot scoate cu ajutorul ureteroscopiei: piatra este extrasa prin uretra cu un aparat numit ureteroscop. Mult mai populara decat interventia cu bisturiul a devenit in ultima vreme si  litotritia extracorporeala. Cu ajutorul acestei proceduri, piatra poate fi sparta folosind un fascicul cu unde de soc generat de un aparat care se afla in contact cu pielea. Litotritia nu afecteaza tesuturile din jurul calculului, nu necesita internare si nici recuperare indelungata.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu