Cum trebuie spalate fructele si legumele

Este important sa mancam zilnic fructe si legume, dar uitam o parte esentiala din rutina zilnica, cea care da tonul sanatatii noastre: igiena. Nu ar trebui sa ne surprinda faptul ca mai exista persoane care nu spala fructele si legumele inainte de a le consuma. Apa este singurul ingredient de care avem nevoie, insa procesul in sine difera de la un aliment la altul.

Cum trebuie spalate fructele si legumele
Prima regula pe care trebuie sa o respecti: spala-ti propriile maini cu apa si sapun inainte de a consuma sau prepara un anumit tip de mancare. Freaca mainile cu sapun cel putin 20 de secunde si clateste cu apa calda. Apoi:

1. Taie cu cutitul orice parte stricata sau care nu arata bine a fructului/legumei.

2. Freaca usor produsele, in timp ce le tii sub jet de apa (spala legumele inainte de a le curata pentru a evita transferul bacteriilor de pe cutit pe miez).

3. Foloseste un prosop de hartie pentru stergerea fructelor si a legumelor dupa spalare.

Unele fructe si legume au nevoie de tratament special. Iata cateva exemple:

Broccoli si conopida

Pentru ca tulpinile lor pot depozita o gramada de germeni, aceste doua legume trebuie lasate in apa aproximativ doua minute inainte de a le spala efectiv.

Fructe cu coaja

Este recomandat sa speli portocalele, mango, pepenii, ananasul sau cartofii inainte de a le curata de coaja. In cazul pepenelui, este indicat chiar sa folosesti o periuta cu care sa indepartezi murdaria mai bine.

Legume cu frunze verzi

Sunt fragile si tocmai de aceea nu le putem curata la fel de bine cum curatam alte legume. Indicat este sa tii legumele cu frunze verzi in apa pentru aproximativ doua minute inainte de le trece prin jetul de apa propriu-zis.

Ciuperci

Nu este nevoie de apa pentru curatarea ciupercilor, este suficienta o perie uscata pentru a indeparta microbii. In orice caz, daca acestea sunt prea murdare, poti sa le treci rapid printr-un jet de apa, dar apoi aseaza-le pe un prosop de hartie. Ciupercile care absorb prea multa apa nu mai pot fi gatite la fel de bine ca cele uscate.

Mere

Merele ascund bacteriile la capete. Asadar, taie aceste capete dupa ce ai spalat fructul si l-ai sters.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu