Ce alimente blocheaza absorbtia fierului

Te simti obosita, desi nu faci efort fizic, esti palida si nu te poti concentra? S-ar putea sa suferi de anemie. Surprinzator poate, chiar si persoanele atente la ceea ce mananca, care au o dieta sanatoasa pot fi intr-o stare de usoara anemie.

Uneori, nu este suficient sa stii ce alimente sunt bogate in fier pentru a preveni anemia feripriva, ci trebuie sa cunosti si ce obiceiuri alimentare iti pot dezechilibra balanta prin faptul ca inhiba absorbtia fierului in organism. Iata ce alimente blocheaza absorbtia fierului:

1. Alimentele cu nivel ridicat de acid oxalic
Atunci cand incerci sa depasesti starea de anemie, evita alimente precum rubarba, spanac si ciocolata pentru ca acidul oxalic poate interfera cu absorbtia fierului din surse non-vegetale. Cu toate acestea, spanacul poate fi fiert pentru un minut pentru a reduce nivelul de acid oxalic.

2. Alimentele bogate in taninuri
Produsele alimentare si bauturile cu taninuri (biomolecule care se leaga la proteine) trebuie, de asemenea, evitate sau consumate moderat, deoarece acestea interfera cu absorbtia de fier. Vinul rosu, struguri, cafea, ceai negru, ceai verde, tarate si sunt cateva alimente care contin taninuri.

3. Ardei iute
Consumat in exces, ardeiul iute iti fura fierul. De vina este capsaicina, un component activ care inhiba absorbtia mineralelor.

4. Alimente bogate in calciu
Acest mineral impiedica absorbtia fierului in organism. Asadar, evita laptele si lactatele.

5. Alimente care contin gluten
In cazul multor persoane care sufera de anemie feripriva, glutenul deterioreaza peretii intestinelor, prevenind absorbtia fierului si a acidului folic, doua substante nutritive care au un rol esential in producerea de celule rosii. Glutenul se gaseste in produsele de panificatie, in orez si in fulgii de ovaz.

6. Leguminoasele si cerealele
Leguminoasele sunt o sursa de fier, dar din pacate contin si acid fitic si fitati care fura fierul din alte alimente prezente in acelasi meniu, chiar si pe cel continut de leguminoase. Asa se explica de ce fasolea trebuie gatita timp mai indelungat si de ce trebuie lasata in apa rece peste noapte.
Si cerealele sunt o sursa de fitati, iar procesul de rafinare desi scade capacitatea fitatilor de a bloca fierul, scade si continutul de fier din cereale.

Suplimente si medicamente care impiedica absorbtia fierului

Antiacidele, suplimentele de calciu si magneziu inhiba fierul. Antiacidele nu sunt recomandate, deoarece fierul se absoarbe in duoden intr-un mediu acid.

De asemenea, conform "American Journal of Clinical Nutrition", zincul si manganul pot interfera cu fierul din cauza proprietatilor fizico-chimice similare.

Asociati fierul cu vitamina C
Atunci cand se iau suplimente de fier sau consumati alimente care sunt bogate in fier, asociati-le cu alimente bogate in vitamina C sau cel putin 500 mg de vitamina C pentru a favoriza absorbtia fierului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu