De ce ar trebui sa mananci seminte de in

Semintele de in nu ar trebui sa lipseasca din dieta ta si nu datorita gustului - nu au o aroma anume, ci pentru ca prin continutul lor bogat in minerale, vitamine, fibre si antioxidanti aduc multe beneficii sanatatii. In trei linguri de seminte de in gasim:
Omega3 - 6,330mg
Fibre - 8g
ProteinA - 6g
Vitamina B1 - 31% DZR
Mangneziu - 35% DZR
Fosfor - 19% DZR
Seleniu - 10% DZR

Mai mult, semintele de in contin o cantitate insemnata de vitamina B6, fier, potasiu, cupru si zinc. O lingura de seminte macinate are in jur de 36 calorii, iar o lingura de seminte intregi are in jur de 50 calorii.

Iata de ce ar trebui sa mananci seminte de in:
1. Semintele de in sunt bogate in fibre, dar nu si in carbohidrati. Ajuta la slabire.

2. Continutul mare de fibre si minerale le face extrem de benefice pentru sanatate. Ele ajuta inima si sistemul digestiv. Potrivit cercetatorilor semintele de in scad colesterolul si trigliceridele.

3. Datorita continutului bogat in fibre, ele au un usor efect laxativ, stimuleaza digestia si ajuta la eliminarea toxinelor din organism.

4. Datorita fibrelor solubile pe care le contin previn depunerea placii pe artere, care poate duce la infundarea lor odata cu trecerea anilor.

5. Fibrele solubile sunt eficiente si la reducerea zaharului din sange reducand nivelul glicemiei. Odata cu scaderea glicemiei scade si nivelul insulinei( hormone ce regleaza glicemia). De aceea consumul de seminte de in duce la reducerea ponderala. Se stie ca o cantitate mare de insulina in corp duce la acumularea grasimii in special depunerea grasimii pe abdomen.

6. Sunt o sursa de acizi grasi omega3 (acid alfa- linoleic).

7. Previn cancerul de san colon, prostata si piele; scad riscul osteoporozei.

8. Combat constipatia.

Cum se consuma semintele de in

Sub forma macinata semintele de in se asimileaza mai usor. Putem sa le include foarte usor in dieta punand de exemplu o lingurita de seminte de in in bolul cu cereale la micul dejun, in salate, in iaurt.

Este recomandat sa cumparati semintele intregi si sa le macinati inainte de folosire. Semintele trebuie păstrate in frigider, nu mai mult de 90 zile.

Este indicat sa le consumati seara, de patru ori pe saptamana, cate doua lingurite de seminte, fie intregi, fie macinate, cu multa apa.

La fel de bun este si uleiul de seminte de in, care are are efect calmant si antiinflamator, fiind indicat in inflamatiile tractului digestiv si pentru prevenirea hemoroizilor, a bolii Crohn (inflamatia colonului) si a litiazei biliare.
Atentie! Nu depasiti doza zilnica. Consumate in exces, semintele de in pot deveni toxice.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu