Semintele de in nu ar trebui sa lipseasca din dieta ta
si nu datorita gustului - nu au o aroma anume, ci pentru ca prin
continutul lor bogat in minerale, vitamine, fibre si antioxidanti aduc
multe beneficii sanatatii. In trei linguri de seminte de in gasim:
Omega3 - 6,330mg
Fibre - 8g
ProteinA - 6g
Vitamina B1 - 31% DZR
Mangneziu - 35% DZR
Fosfor - 19% DZR
Seleniu - 10% DZR
Mai
mult, semintele de in contin o cantitate insemnata de vitamina B6,
fier, potasiu, cupru si zinc. O lingura de seminte macinate are in jur
de 36 calorii, iar o lingura de seminte intregi are in jur de 50
calorii.
Iata de ce ar trebui sa mananci seminte de in:
1. Semintele de in sunt bogate in fibre, dar nu si in carbohidrati. Ajuta la slabire.
2.
Continutul mare de fibre si minerale le face extrem de benefice pentru
sanatate. Ele ajuta inima si sistemul digestiv. Potrivit cercetatorilor
semintele de in scad colesterolul si trigliceridele.
3. Datorita
continutului bogat in fibre, ele au un usor efect laxativ, stimuleaza
digestia si ajuta la eliminarea toxinelor din organism.
4.
Datorita fibrelor solubile pe care le contin previn depunerea placii pe
artere, care poate duce la infundarea lor odata cu trecerea anilor.
5.
Fibrele solubile sunt eficiente si la reducerea zaharului din sange
reducand nivelul glicemiei. Odata cu scaderea glicemiei scade si nivelul
insulinei( hormone ce regleaza glicemia). De aceea consumul de seminte
de in duce la reducerea ponderala. Se stie ca o cantitate mare de
insulina in corp duce la acumularea grasimii in special depunerea
grasimii pe abdomen.
6. Sunt o sursa de acizi grasi omega3 (acid alfa- linoleic).
7. Previn cancerul de san colon, prostata si piele; scad riscul osteoporozei.
8. Combat constipatia.
Cum se consuma semintele de in
Sub
forma macinata semintele de in se asimileaza mai usor. Putem sa le
include foarte usor in dieta punand de exemplu o lingurita de seminte de
in in bolul cu cereale la micul dejun, in salate, in iaurt.
Este
recomandat sa cumparati semintele intregi si sa le macinati inainte de
folosire. Semintele trebuie păstrate in frigider, nu mai mult de 90
zile.
Este indicat sa le consumati seara, de patru ori pe
saptamana, cate doua lingurite de seminte, fie intregi, fie macinate, cu
multa apa.
La fel de bun este si uleiul de seminte de in, care
are are efect calmant si antiinflamator, fiind indicat in inflamatiile
tractului digestiv si pentru prevenirea hemoroizilor, a bolii Crohn
(inflamatia colonului) si a litiazei biliare.
Atentie! Nu depasiti doza zilnica. Consumate in exces, semintele de in pot deveni toxice.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu