Civilizatiile disparute care pot schimba cursul istoriei

Civilizatiile disparute care pot schimba cursul istoriei


In timp ce autenticitatea hărții lui Piri Reis este contestată, Polul Sud figurează pe o altă hartă care datează din secolul al XVI-lea, cu trei sute de ani înainte de presupusa descoperire a Antarcticii.

Această hartă este mai detaliată decât documentul lui Piri Reis, pentru că reprezintă continentul antarctic în ansamblul său, scoțând în evidență lanțurile muntoase și cursurile de apă care, consideră unii specialiști, ar fi existat înaintea erei glaciare.

Harta datează din anul 1531 și este opera unui cartograf francez celebru în epoca sa, un anume Orontius Fineus. El a realizat o gravură pe lemn, ale cărei planșe originale au fost reunite într-o lucrare consacrată expedițiilor maritime.

Antarctica apare în această lucrare așa cum este reprezentată pe hărțile actuale, deși suprafața care îi este atribuită depăşeşte dimensiunile reale. În afara acestei disproporții, se pot constata și alte inexactități notabile. Rotația continentului desenat de Fineus diferă cu 20 de grade față de cea reală, iar lungimea peninsulei antarctice care figurează pe hărțile actuale nu a fost înfățișată pe această veche hartă.

Chiar și așa, similitudinea este atât de frapantă încât istoricul Charles Hapgood a văzut în harta lui Fineus o dovadă suplimentară a verosimilității teoriei sale, conform căreia vechii suverani ai mării, care străbăteau oceanele, în urmă cu mii de ani, ar fi atins continentul polar a cărui hartă ar fi întocmit-o înainte ca civilizația căreia îi aparțineau să dispară în mod misterios.

Hapgood a scos în evidență asemănările dintre harta lui Fineus și reprezentările moderne ale Antarcticii, semnalând, spre exemplu, că descoperiri recente au demonstrat existența munților care figurează pe harta ce datează din perioada Renașterii.

Această teorie s-a bucurat de sprijinul câtorva adepți. Astfel, în anul 1961, un cartograf american, căpitanul Lorenzo Burroughs, a atestat autenticitatea hărții. Nu încape îndoială, afirma el, că harta lui

Fineus a fost desenată pe baza schiței Antarcticii. Oamenii de știință au respins afirmațiile lui Hapgood, considerând că asemănările dintre harta lui Fineus și hărțile actuale sunt simple coincidențe. În anul 1929, muncitorii care făceau curățenie în palatul Topkapi, haremul ultimului sultan turc, au descoperit din întâmplare o hartă ruptă, acoperită de praf.

La prima vedere, ea reprezenta coastele Africii, Spaniei, Americii de Sud. La o examinare mai atentă, cercetătorii aveau să concluzioneze că navigatorii care proveneau dintr-o civilizație necunoscută descoperiseră Antarctica cu mii de ani înainte și întocmiseră o hartă a acestui continent.

Harta a fost realizată în anul 1513 pe piele de gazelă, de către un amiral turc, fost pirat, numit Piri Reis. Harta indică amplitudinea unor munți care au dispărut sub gheață.

Sunt cercetători care susțin că acum câteva mii de ani, Pământul s-a reîncălzit, iar navigatori necunoscuți au putut ajunge în Antarctica.

Autenticitatea acestor hărți pune în discuție cine și când a descoperit cu adevărat Antarctica?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu