Napii si-au dovedit eficienta in tratarea varicelor

Radacina de nap este o sursa excelenta de vitamina C, insa frunzele plantei au un continut mai mare de antioxidanti si substante nutritive. Conform unor studii recente, se pare ca gustul lor amarui se datoreaza continutului ridicat de calciu – frunzele de nap contin de patru ori mai mult calciu ca varza sau orice alta leguma crucifera. Pe langa calciu, napul mai este un furnizor de minerale esentiale ca fier, cupru si mangan.

De asemenea, aceleasi frunze sunt si o sursa buna de glucozinolati, ba chiar intr-o masura mai mare ca broccoli, varza kale sau conopida. Glucozinolatii din frunzele de nap sunt transformati in izotiocianati, compusi organici cu potential ridicat in prevenirea cancerului. Totodata, glucozinolatii alaturi de continutul mare de fibre (o cana de frunze contine 5 grame de fibre), fac din frunzele de nap un aliat eficient in lupta cu afectiunile digestive, regland nivelul bacteriilor din stomac.

Napii si-au dovedit eficienta si in tratarea varicelor. Asadar, in cinci litri de apa se fierb 150 g napi uscati (bulbii), timp de 45 de minute. Daca durerile de picioare sunt provocate de varice, se adauga la sfarsit si opt-zece frunze de palamida tocate. Inainte de procedura, in apa se pun 100 g sare grunjoasa si o lingurita cu iod. Pentru guta se mai adauga si trei linguri cu bicarbonat de sodiu.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu