Ca nutrient esential asociat de regula cu fierul si alte minerale, manganul este implicat in multe procese chimice din corp, cum ar fi sinteza nutrientilor printre care colesterolul, carbohidratii si proteinele.
In aceeasi masura manganul este implicat in formarea de masa osoasa si contribuie la echilibrarea naturala a hormonilor care afecteaza aproape fiecare aspect al sanatatii.
Manganul este un important oligo mineral necesar
in functii vitale precum absorbtia nutrientilor, producerea de enzime
digestive, dezvoltarea oaselor si apararea imunitara.
Manganul este prezent in cantitati mari in produse intregi
neprocesate, cereale germinate, leguminoase si boabe, anumite nuci si
seminte. Intr-o anumita masura se gaseste si in fructe si legume, insa
cerealele integrale sunt de obicei considerate ca fiind cea mai buna
sursa naturala. Oriunde este mangan, de regula este si fier, pentru ca
ambele minerale actioneaza impreuna, potrivit viataverdeviu.ro.
Manganul contribuie la mentinerea unui nivel adecvat de calciu –
combate, astfel, carenta de calciu – si de fosfor, toate actionand
impreuna in moduri vitale pentru organism.
Datorita capacitatii corpului de reglare a nivelului de mangan prin
absorbtie si excretie, oamenii mentin de regula niveluri stabile de
mangan la nivelul tesuturilor. Din acest motiv deficienta de mangan este
foarte rara. Cand insa apare, cele mai comune simptome sunt:
oase fragile (osteoporoza)
anemie
sindromul oboselii cronice
imunitate scazuta si imbolnaviri frecvente
simptome accentuate de sindrom premenstrual
dezechilibre hormonale
sensibilitate desifunctionala a glucozei
tulburari de digestie si apetit
disfunctii ale abilitatilor reproductive sau infertilitate
Prea mult mangan, pe de alta parte, produce de regula efecte si mai
grave, mai ales in perioada de dezvoltare cand creierul este inca in
formare. Intoxicatia cu mangan poate afecta grav sanatatea. Acumularea
excesiva in sistemul nervos central poate cauza defecte la nastere si
probleme, insa se considera a fi un risc scazut.
Doar o mica parte din manganul alimentar este absorbit, restul este excretat rapid in intestine prin intermediul bilei, apoi eliminat din corp – astfel incat riscul cel mai mare de acumulare de mangan in exces in corp este favorizat de anumite tulburari digestive, intestinale sau hepatice. In acelasi timp, manganul este transportat in corp prin intermediul ficatului, de aceea afectiunile hepatice pot cauza si ele o deficienta.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu