Studiile recente au descoperit ca un compus natural numit oligozaharide, derivat din mere, determina uciderea a 46% din celulele cancerului de colon uman in vitro, fiind mai eficienta decat orice procedura conventionala – chimioterapia.
In plus, spre deosebire de medicamentele chimio toxice, oligozaharide
sunt compusi naturali, ce promoveaza sanatatea pe scara larga, fiind
prezente in fructe si legume.
Cancerul de colon este in prezent a doua cauza de
deces pentru femeile din intreaga lume, si a treia cauza pentru barbati.
Chimio drogurile standard folosite pentru cancerul de colon au avut un
succes limitat, si pot avea efecte secundare grave, cum ar fi spasm
coronarian, neurotoxicitate, anemie si imunosupresie. Cercetatorii s-au
concentrat pe mere, folosindu-le ca un mijloc natural pentru tratarea si
prevenirea cancerului de colon, deoarece acestea sunt fructele cele mai
consumate de populatia multor tari, si au descoperit deja ca acestea au
o capacitate de a lupta impotriva cancerului de san, cancerului
ovarian, cancerului pulmonar, cancerului de ficat si cancer de colon.
Oligozaharidele din mere au fost folosite in acest studiu, deoarece
proprietatile lor anti-cancer au fost stabilite in studiile anterioare ,
si ele pot fi extrase destul de ieftin din mere – este vorba despre
tescovina - un produs rezidual disponibil pe scara larga, ramas de la
industria de prelucrare a sucului de mere.
Cercetatorii de la Universitatea din Xi'an, China au izolat
polizaharidele (pectina si alte fibre) din mere si le-au tratat cu
pectinaza naturala pentru a descompune moleculele lor in oligozaharide
mai mici (care au doar 3/10 unitati de zahar per molecula).
Oligozaharidele au fost apoi adaugate la culturile de celule canceroase
HT29 de colon uman la diferite concentratii si l-au comparat cu
medicamentul chimio cel mai frecvent utilizat pentru tratarea cancerul
de colon.
Pentru fiecare concentratie testata, oligozaharidele au depasit
eficienta drogurilor chimio la inducerea moartii programate a celulelor
(apoptoza). De exemplu, la numai 0,9 micrograme pe ml (aproximativ 0,9
PPM), oligozaharidele au ucis 17,6% din celulele cancerului de colon
dupa 36 de ore, in timp ce medicamentul chimio au sacrificat numai 10,9%
(la o concentratie mai mare de 1,3 micrograme pe ml). Mai important,
deoarece oligozaharidele din mere sunt non-toxice pentru celulele
sanatoase, ele pot fi folosite in concentratii mai mari decat este
posibil cu drogurile chimio. Asadar, la 9,0 PPM concentratie,
oligozaharidele au ucis 46% din celulele cancerului de colon
(medicamentul chimio nu a fost testat la acest nivel).
Oligozaharidele au castigat o atentie tot mai accentuata in
calitatea de produse alimentare generale de promovare a sanatatii
functionale, si sunt, probabil, folosite pentru a imbogati mai multe
alimentele pe care le mananci deja (de exemplu, ca fructooligozaharide).
Acestea au fost gasite in studii pentru a promova sanatatea florei
intestinale, controlul glicemiei, precum intarirea sistemului imunitar.
Oligozaharidele apar in mod natural in multe plante (fructe, legume si
alge), precum si in miere si lapte. Ele pot fi, de asemenea, formate
prin descompunerea glucidelor mai complexe de fructe (adica de pectina)
de enzime pectolitice, asa cum a fost facut de catre cercetatorii din
acest studiu. Intr-o anumita masura, aceasta reactie poate aparea atunci
cand mancam fructul crud, deoarece merele contin in mod natural circa
1,5% la suta pectina, precum si o enzima pectinaza. Cu toate acestea,
trebuie remarcat faptul ca sucul de mere prelucrat comercial nu contine
practic nici o pectina sau enzima activa, si contine, de asemenea, doar
circa 10% din polifenoli, comparativ cu merele crude. Ca de obicei,
fructele sau legumele crude si proaspete sunt mult mai sanatoase decat
varianta prelucrata.
Acest nou studiu adauga dovezi suplimentare la efectele de promovare a sanatatii oferita de mere, avand un puternic efect anti-cancer prin oligozaharidele lor, chiar si la concentratii scazute. Faptul ca aceste oligozaharide pot fi derivate dintr-un produs gasit in deseurile disponibile pe scara larga a industriei sucurilor de mere (aproximativ patru milioane de tone de tescovina sunt produse anual) acest fapt ne ofera o promisiune pentru un medicament low-cost natural in viitor.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu