Cascavalul care nu-i cascaval.
Marile magazine de discount din Romania comercializeaza, sub marca
proprie, o serie de alimente care au cel putin o denumire dubioasa, iar
daca mai citim pe eticheta si care sunt principalele ingrediente, atunci
avem, cu siguranta, motive sa intram la banuieli.
Odata cu impunerea embargoului rusesc, surplusul de produse lactate
de pe piata europeana a ajuns in Romania. Asa se face ca producatorii
polonezi, cehi, si chiar unguri aduc pe rafturile din magazinele
romanesti produse cel putin dubioase.
Lapte care este, de fapt, zer?
Asa ajungem sa cumparam de la raftul de lactate un litru de lapte
cu 1,99 lei. “Am facut mai multe campanii de informare si de avertizarea
asupra acestor produse. Cine a avut urechi sa auda, a auzit. Cine nu a
auzit, inca se duce in supermarket si cumpara zer in loc de lapte. Nu
vorbesc prostii, am proprietatea termenilor. Este imposibil sa dai 2 lei
pe un litru de lapte adus sa zicem din Polonia, lapte care a fost
ulterior pasteurizat si apoi ambalat. Nu vreau sa mai iau in calcul si
trasportul lui din tara de origine. In mod cert, in acea cutie nu veti
gasi 100% lapte. Nu va pacaliti singuri crezand ca ati facut o mare
economie de pret”, avertizeaza Dorin Cojocaru, presedintele APRIL.
Asezate la raft langa produsele romanesti
Desi nu respecta regulile de etichetare obligatorii in Romania,
aceste produse aduse din Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, sunt
amplasate langa produsele romanesti. “Este inutil sa va spun, ca
magazinele de discount sunt insensibile si nici macar nu te baga in
seama atunci cand vrei sa le atragi atentia asupra faptului ca primesc
in magazin si aseaza la raft produse lactate, cu denumiri dubioase. Este
cazul, spre exemplu, al celebrului cascaval Gouda, intalnit la raft cu
aceasta denumire si care ar trebui sa fie acea branza olandeza foarte
consumata in tara de origine si care se obtine doar din lapte de vaca
pasteurizat. In Romania, la unele magazine, un produs etichetat ca fiind
cascaval Gouda are o reteta ”proprie”, care include coloranti
artificiali – caroteni, care nu au nimic in comun cu reteta originala”,
sublineaza reprezentatul procesatorilor de lapte din Romania.
Obtinut din oparirea casului
Presedintele Asociatiei Patronale Romane a Industriei Laptelui
subliniaza faptul ca pe eticheta se poate folosi denumirea de cascaval
doar pentru produsele obtinute exclusiv prin oparirea casului. “Conform
legislatiei in vigoare, ca sa poti folosi denumirea de cascaval,
alimentul trebuie sa fie obtinut prin oparirea casului. Orice alt
ingredient trecut pe eticheta inseamna ca acel produs in mod cert nu
este cascaval si acel producator nu are dreptul sa foloseasca denumirea
de cascaval. Cu toate aceastea, rafturile magazinelor din Bucuresti si
nu numai, sunt pline de astfel de produse. Este adevarat ca puterea de
cumparare a romanilor este foarte scazuta. De cele mai multe ori credem
ca suntem prea saraci ca sa ne putem permite sa mancam sanatos”, a
explicat Dorin Cojocaru un posibil motiv pentru care falsul cascaval se
vinde bine in Romania.
Presedintele APRIL sublinieaza ca este esential ca, atunci cand
mergem la cumparaturi, sa citim eticheta produselor pe care le punem in
cos. Cu siguranta, ingredientele ”suspecte” ne vor pune pe ganduri si ne
vom putea da seama singuri de calitatea sau lispa calitatii in cazul
unor alimente.
Produse fara eticheta in limba romana
Desi autoritatile abilitate sunt platite pentru a controla si
verifica piata romaneasca, la o simpla privire pe rafturile marilor
retaileri gasim produse lactate pe care nu reusim sa le citim. ”Atunci
cand vrem sa citim eticheta, nu avem cum. Nu pentru ca ingredinetele
sunt trecute cu litere foarte mici cum se obisnuieste, ci pentru ca nu
gasesti pe eticheta nici un cuvant in limba romana. Din cate stiu,
astfel de produse nu au ce sa caute la raft”, a declarat Cojocaru.
”Cascaval” cu coloranti, conservanti si stabilizatori
Cei mai putini interesati de compozitia alimentelor par a fi
clientii tineri, care nu au inca destul cunostinte pentru a aprecia
respectarea unei retete. Pentru un cunoscator al lactatelor, insa, piata
ofera zilnic surprize…neplacute. Asa se face ca, desi un cascaval
adevarat nu are cum sa contina coloranti, conservanti sau stabilizatori,
aceste ingrediente figureaza pe multe etichete. “In mod natural
cascavalul trebuie sa aiba culoarea galbena, de la grasimea din lapte.
In mod clar, daca printre ingrediente se gaseste un colorant, rolul lui
este sa mascheze faptul ca produsul repsectiv este obtinut, din
ingrediente cel putin dubioase”, apreciaza reprezentantul procesatorilor
de lapte.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu