Fructele de catina se numara printre cele mai nutritive alimente existente.
In ciuda dimensiunilor reduse, acest fruct este o bomba de nutrienti;
contine 190 de substante nutritive active, inclusiv vitaminele A, B1, B2, C, D, E, K, flavonoide, aminoacizi, fenoli, acid folic plus 20 de minerale diferite.
Mai mult, catina este singura planta cunoscuta pana in prezent ce contine Omega 3, 6, 7 si 9, iar uleiul de catina este cea mai buna sursa vegetariana de omega 7. Compozitia
unica de acizi esentiali grasi si vitamine ofera acestor boabe
numeroase utilizari si beneficii terapeutice. Iata cateva utilizari terapeutice ale uleiului de catina:
Intareste sistemul imunitar
Pentru
stimularea sistemului imunitar se iau 30-40 picaturi zilnic, simplu sau
cu o lingurita de miere (dar nu in apa, deoarece nu se dizolva, ci
formeaza pelicula). O cura dureaza minimum 14 zile.
Previne si trateaza inflamatiile
Uleiul
de catina este un excelent anti-inflamator - In urma unui studiu
clinic, s-a observat ca in urma suplimentarii cu ulei de catina, a
scazut riscul inflamatiilor sistemice. Catina stimuleaza sistemul
imunitar, reduce inflamatiile, ajuta in combaterea infectiilor si creste
rezistenta organismului la agentii patogeni, tinand bolile departe.
Uleiul
de catina poate fi utilizat atat ca uz intern petru infectiile
generale, cat si ca topic local pe zonele inflamate ale pielii.
Efecte anticancerigene
Uleul
de catina prezinta numerosi antioxidanti care lupta impotriva
cancerului. Poate ajuta in preventia cancerului de piele aplicat ca
lotiune hidratanta.
Substantele active continute in uleiul de
catina inhiba dezvoltarea celulelor canceroase, cresc imunitatea
organismului, reduc efectele secundare cauzate de chimioterapie si lupta
eficient impotriva catorva diferite forme de cancer, precum cele
rectal, gastric si pulmonar.
Previne ulcerul gastric si vindeca boala de reflux gastroesofagian
Ulcerul
gastric si boala de reflux gastroesofagian sunt din ce in ce mai
frecvente. Uleiul de catina consumat oral calmeaza mucoasa tractului
digestiv, ajuta la prevenirea si la vindecarea ulcerului gastric.
Reduce colesterolul
Un
studiu clinic efectuat asupra unui grup de 128 de persoane
diagnosticate cu boala cardiaca ischemica, care au primit timp de sase
saptamani de 3 ori pe zi cate 10 mg de ulei de catina a aratat ca acesta
a redus nivelul colesterolului. In plus, a imbunatatit si functia
cardiaca.
Previne leziunile hepatice
Datorita
puterii antioxidantilor din catina alba,uleiul de catina are o
activitate hepato-protectoare puternica. De asemenea, reduce
concentratia de aflatoxine din ficat si diminueaza efectele negative ale
acestora. Uleiul de catina alba contribuie la normalizarea enzimelor
hepatice si a concentratiei serice a acizilor biliari.
Scaderea greutatii corporale
Dr.
Oz a recomandat in cadrul emisiunii sale folosirea acestui ulei, dupa
ce rezultatele unui studiu au aratat efectele pozitive asupra
metabolismului femeilor supraponderale si obeze. Folosit cu
regularitate, in salate sau alte preparate, insa fara a depasi o lingura
pe zi, uleiul de catina accelereaza procesele de ardere a grasimilor,
fiind indicat adesea de nutritionisti in curele de slabire.
Trateaza sindromul de ochi uscat
Participantii
unui studiu au luat 2 grame de ulei de catina zilnic, timp de 3 luni.
Probele efectuate la lacrimi inainte si dupa studiu au aratat ca
profilul acizilor grasi din lacrimi nu s-a modificat, in schimb consumul
de ulei a avut un efect pozitiv asupra simptomelor de roseata si uscare
a ochilor. Omega 7 functioneaza sistemic, din interior, ajutand in caz
de ochi uscati.
Amelioreaza sindromul Sjögren
Acizii
grasi Omega ajuta structura pielii, straturile membranei mucoasei din
sistemul digestiv, vagin si celulele din tot corpul. Omega 7 ajuta
celulele sa retina umezeala, in special in gura, ochi si vagin. Cei care
sufera de sindromul Sjögren, afectiune a sistemului imunitar care se
manifesta prin uscarea excesiva a ochilor, a gurii si a vaginului, cat
si femeile aflate la menopauza, pot beneficia de pe urma suplimentarii
cu ulei de catina, bogat in Omega 7.
Sanatatea pielii si anti-imbatranire
Aplicat
cu regularitate la nivelul tenului si pielii corpului, uleiul de catina
mentine functiile celulelor cutanate, le stimuleaza regenerarea si
asigura mentinerea echilibrului hidro-lipoproteic al pielii prin
continutul de grasimi bune si a acizilor omega.
De asemenea,
uleiul de catina contine substante active care stimuleaza refacerea
colagenului si previne depigmentarile provocate de imbatranire inhiband
procesele de degradare a elasticitatii pielii si aparitia ridurilor.
Vindeca arsurile
Uleiul
de catina poate fi folosit extern pentru vindecarea arsurilor (inclusiv
solare), taieturilor, eczemelor sau ulceratiilor. Efectul de vindecare
al uleiului de catina se datoreaza betacarotenului (provitamina A) aflat
intr-o cantitate insemnata compozitia sa.
Aplicati pe pielea
spalata si uscata si apoi lasati sa actioneze cel putin 15-20 de minute
inainte de stergere. Este posibil ca si dupa spalare, pe piele sa ramana
temporar o usoara pata portocalie, de aceea, uleiul de catina trebuie
aplicat uniform pe suprafata afectata.
Previne si vindeca acneea
Tratarea acneei cu ulei de catina are legatura cu efectul antibacterian si antiinflamator al acestor fructe.
Stopeaza caderea parului
O
cura de 30 zile cu ulei de catina, consumat zilnic cate o lingurita
ajuta la stoparea caderii si regenerarea podoabei capilare.
Previne si trateaza acneea rozacee
Acneea
rozacee este o afectiune inflamatorie cronica ce cauzeaza roseata a
fetei si umflaturi mici, rosii, adesea confundate cu eczemele sau cu
acneea. Efectele antiinflamatorii ale uleiului de catina sunt benefice
pentru aceasta afectiune.
Catina contine de 10 ori mai multa
vitamina C decat o portocala, oferind astfel cantitati maxime de
antioxidanti. Antioxidantii protejeaza peretii celulelor si structura
ADN-ului. De asemenea, imbunatateste textura pielii si distribuirea
pigmentului.
Doza zilnica
Studiile au sugerat
ca un consum echilibrat de ulei de catina variaza intre 2 si 5 grame
zilnic, in functie de afectiunea tratata. Cel mai indicat este sa va
consultati cu medicul de familie.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu