Trebuie sa stiti ca regimul alimentar nu vindeca hepatita C, dar protejeaza ficatul de toxice suplimentare si este un adjuvant important in tratamentul hepatitei C.
Daca in aparitia sau evolutia unei boli de ficat,
alimentatia inadecvata a avut un rol important, asocierea regimului
alimentar la tratamentul hepatitei C poate ameliora mult boala, sau
poate contribui la vindecare (de exemplu in bolile de ficat de cauza
alcoolica).
Principii generale de regim in hepatita C:
Alimentatia trebuie sa fie bogata in glucide (dulciuri/fainoase)
insa fara excese si cu atentia la obezitate si diabet; remarcam ca
ficatul gras accelereaza evolutia hepatitei C (dr Ditoiu)
Consumulde grasimi in special animale trebuie sa fie moderat din acelasi motiv
Proteinele pot fi in cantitate normala
Sarea se poate folosi in cantitate normala in hepatita C
Lichidele se folosesc dupa sete
Renuntarea totala la alcool este o regula demna de urmat.
Alimente permise fara restrictie in hepatita C
Ciorbe si supe de carne de pui, vita, de legume, neprajite, de ovaz, de orez, gris, perisoare, galusti
Sote-uri si piureuri de legume – fasole verde, ardei gras, morcovi,
dovlecei, gulii, conopida, spanac, salata verde, sfecla, rosii, sub
forma de salate sau pregatite fara ceapa ori rantasuri si cu unt sau
ulei nefiert (dr Ditoiu)
Cartofi natur, piure, copti in coaja cu putin unt sau ulei, cu branza de vaca ;
Carne fripta : pui, vita, iepure de casa, curcan, carne slaba, fara
piele si grasime, peste slab alb rasol simplu sau impanat cu legume,
perisoare sau chiftele fierte, peste slab, fiert, rasol cu legume;
Mezeluri: sunca de Praga, cremwursti, parizer slab condimentat
Peste slab (salau, stiuca, biban);
Grasimi: unt, ulei de floarea soarelui sau de masline neprajit
Oua fierte moi doua/saptamana albus sub forma de omleta in abur sau sufleuri, omleta dietetica;
Sosuri fara grasime prajita, sos alb de rosii sau de zarzavat;
Lapte si lactate: lapte dulce slabcu cafea, lapte batut, iaurt slab, kefir, branza dulce de vaca, cas, urda, telemea desarata
Paste fainoase de orice fel
Paine: paine veche de o zi, biscuiti simpli (populari), chifle, mamaliguta
Dulciuri si prajituri: pregatite cu putine oua si foarte putina
grasime, prajituri uscate, prajituri cu miere, aluaturi fragede, tarte
cu fructe sau marmelada, placinta cu mere sau branza dulce; gemuri,
dulceturi, miere;
Fructe crude, coapte la cuptor, compoturi, gem, jeleuri: mere,
prune, citrice, fragi, capsuni, zmeura, pepene verde, struguri,
smochine;
Bauturi: apa plata – preferabil, sucuri si siropuri de fructe sau legume
Condimente: patrunjel, marar, leustean, dafin, cimbru, chimen, telina, lamaie, sare normal daca nu este contraindicata – ciroza
Se recomanda 5-6 mese pe zi mai reduse cantitativ.
Alimente interzise in hepatita C:
Alcool sub orice forma (bere, vin, tuica, etc.)
Bauturi dulci indiferent de tip (pot da steatoza = incarcare grasa a ficatului ce agraveaza o boala deja existenta)
Ceaiuri neindicate de medic (exista hepatita produsa de ceaiuri)
Alimente de evitat in hepatita cu virus C
Supe grase de porc, rata, gasca, afumaturi;
Ciorba de burta, fasole, afumaturi, porc
Legume: fasole si mazare uscata, varza, vinete, rosii in cantitati
mari si necojite, ardei iute, ciuperci, ridichi, ceapa, usturoi, telina,
praz, muraturile;
Carne: de porc, rata, gasca, vanat, carnea prajita, carnea
conservata prin afumare, mezeluri, sunca grasa, organe (creier, rinichi,
ficat, plamani);
Peste gras (nisetru, cega, somn, morun, sardele, heringi), icre de peste, raci, fructe de mare, peste afumat, conserve de peste;
Grasimi: untura, slanina, kaiser si similare
Lapte gras,branzeturi fermentate, smantana
Condimente: piper, hrean, boia, dafin, mustar, otet;
Aceste indicatii de regim sunt generale, care pot sa nu se
potriveasca unui caz particular. Indicatii personalizate pentru o
anumita persoana poate da doar medicul curant.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu