Usturoiul salbatic (Allium vineale), numit si pur sau samurasla este o planta larg raspandita in flora spontana din emisfera nordica. El face parte din aceeasi familie cu ceapa (Allium cepa), usturoiul (Allium sativum) si leurda (Allium ursinum).
Nu il confundati cu leurda si nici cu ceapa salbatica.
Desi multi cred ca leurda este usturoi salbatic, e vorba de doua specii
diferite. Le puteti deosebi usor, prin forma frunzelor. In vreme ce ale
usturoiului salbatic sunt lungi si subtiri, cele ale leurdei sunt late,
asemanatoare cu cele de lacramioara. Leurda creste in paduri sau pe
campii umede si umbrite, in timp ce usturoiul salbatic aveti sanse mari
sa il intalniti la marginea campiilor, pe terenuri necultivate.
O
tufa de usturoi salbatic seamana, ca aspect, cu una de arpagic. Creste
de multe ori printre iarba, de aceea si ramane adesea nedescoperit,
trebuie o privire foarte atenta pentru a-l deosebi de iarba. Usturoiul
salbatic are o alta nuanta de verde si doar privit mai de aproape se
observa frunzele tubulare, iar daca este rupt, imprastie mirosul
specific de usturoi.
Iarna, cand inca nu a dat zapada e cel mai
usor de gasit, cand iarba e scurta si el creste nestanjenit mai departe.
Forile lui sunt asemanatoare cu cele ale cepei, dar de o culoare
purpuriu-violacee.
Utilizari culinare
Frunzele
au forma de lance, sunt lungi, subtiri si ingustate la varf. Au un gust
mai fin si o aroma mai putin patrunzatoare decat a usturoiului clasic.
Pe ele le puteti folosi in bucatarie in primul rand la mancarurile reci
si la salate, ca substitut al usturoiului sau al cepei, legume care ar
fi dat o aroma prea puternica.
Cu alte cuvinte, daca intr-o
salata inlocuiti usturoiul verde cu frunze de usturoi salbatic, il
puteti convinge si pe cel mai mofturos sa guste. Savoarea va fi cu
siguranta mai rafinata, iar mirosul nu atat de persistent.
Proprietati terapeutice
La
fel ca usturoiul pe care il stiti din gradina bunicii, piete sau
supermarketuri, usturoiul salbatic are multe beneficii pentru sanatate,
inclusiv scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale. De asemenea,
actioneaza ca un tonic pentru sistemul digestiv.
Intreaga planta
este purificator de sange, avand proprietati antiastmatice, carminative,
diuretice, expectorant, hipotensive si vasodilatatoare.
Tinctura
de usturoi salbatic este utilizata pentru a preveni viermii si colicii
la copii, iar bulbii pot fi consumati atat pentru a reduce tensiunea
arteriala, cat si pentru usurarea respiratiei.
Aplicat pe piele,
sucul de usturoi salbatic este folosit pentru combaterea negilor, dar si
pentru a preveni intepaturile de insecte.
Studiile
epidemiologice au constatat ca un consum crescut de legume din specia
Allium este asociat cu un risc mai mic de cancer - ovarian, esofagian,
de prostata si stomac, efectul fiind datorat compusilor sulfurati,
eliberati atunci cand plantele sunt tocate, zdrobite, mestecate.
Acesti
compusi previn dezvoltarea tumorilor maligne prin detoxifierea
organismului dar si prin efectul de angiogeneza - stopeaza dezvoltarea
celulelor canceroase si impiedica patrunderea acestora in fluxul
sanguin.
De asemenea, gratie acestor compusi sulfurati, plantele
din familia cepei si a usturoiului au actiuni anti-inflamatorii care
protejeaza impotriva osteoartritei si combat infectiile. De asemenea,
imbunatatesc functiile sistemului imunitar si regleaza nivelul zaharului
in sange.
Retete cu usturoi salbatic
Salata de telemea cu papadie si usturoi salbatic
200
g telemea de vaci, o mana de frunze de papadie, 4 linguri ulei de
masline, o legatura de usturoi salbatic, 2 tulpini de busuioc, 2 linguri
otet de mere
Frunzele de usturoi salbatic se culeg cand sunt
mici si fragede. Frunzele se spala si se toaca marunt (alaturi de cele
de papadie si busuuioc). Branza se taie in cubulete. Se amesteca, se da
gust cu otet.
Cartofi zdrobiti cu usturoi salbatic (pentru 6 portii)
800
g cartofi noi, 6 lingurite de catei de usturoi salbatic trecuti prin
presa de usturoi, frunzele de la usturoiul salbatic, 1 lingura ulei de
masline virgin, 1 lingura unt, 1/2 ceasca de smantana sau iaurt greces
gras sau iaurt de bivolita, sare si piper dupa gust
Se fierb
cartofii in coaja pana cand sunt moi si se pot sparge cu furculita. Se
scort cartofii din apa, se scurge apa. Se opreste putin din apa in care
au fiert.
Cartofii sunt pasirati cu pasiratorul, dar se mai lasa
si bucati mai mari (nu se face pireu). Se amesteca cu ingredientele, mai
putin cu frunzele de usturoi salbatic. Cartofii pot fi subtiati cu apa
lasata deoparte, de la fiert.
Se servesc cu frunzele de usturoi salbatic tocate, presarate peste cartofi.
Otet de usturoi salbatic
Aveti nevoie de: frunze de usturoi salbatic, spalate bine, otet de vin alb
Se
pune intr-un borcan mare frunzele de usturoi, acoperite complet cu
otetul. Se acopera cu un capac si se tine 2-3 saptamani la temperatura
camerei. Se strecoare in alta sticla, de culoare mai inchisa. Se tine
bine inchis in camara.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu