Cum se transforma ficatul sub influenta alcoolului

Exista printre oameni convingerea ca bauturile alcoolice facute de casa nu fac rau. Medicii atrag atentia ca alcoolul este o substanta toxica, indiferent daca este vorba de o tuica, palinca sau vin "de casa" sau o bautura alcoolica din comert. Este adevarat ca daca bautura contine si alte substante toxice, riscul afectarii ficatului creste.

In functie de rezistenta fiecarui organism, consumul de alcool afecteaza ficatul, printre efectele secundare numarandu-se cancerul, dar si boli psihice.

Rezistenta organismului la alcoo
l difera. Barbatii il metabolizeaza mai usor decat femeile, si, in anumite limite, sunt mai rezistenti la consumul de alcool.

Cat alcool puteti bea intr-o zi

Potrivit medicilor, ficatul poate metaboliza in 24 de ore doar o unitate de alcool. "O unitate de alcool este echivalentul unei beri de 330 de ml, un pahar de vin sau 40 de ml de bautura tare (coniac, tuica, vodca, n.r.)", a declarat dr. Paul Dragomir, medic gastroenterolog.

Odata ce gustati, enzimele din saliva incep descompunerea alcoolului. In stomac, alte enzime il transforma in acetaldehida. Substanta este mai periculoasa decat alcoolul insusi. De aceea, e nevoie de faza a doua de detoxifiere, din ficat. Aici, alte enzime transforma acetaldehida in acetat, inofensiv.

Atentie mare! Ne nastem cu o cantitate extrem de limitata a acestor enzime. "Enzima care metabolizeaza alcoolul poate sa fie ea insasi indusa prin consumul de alcool, de aceea odata cu trecerea timpului putem tolera cantitati mai mari de alcool", a completat dr. Dragomir.

Acum incepe, de fapt, pericolul. La un consum regulat va creste capacitatea naturala de metabolizare. Euforia nu va mai cuprinde repede. Insa acetaldehida, substanta extrem de toxica, se formeaza oricum. Si poate face ravagii.
Aceasta se depune la nivelul celulelor hepatice, lezandu-le.

Stadiile atacului alcoolului asupra ficatului

1. Cea mai blanda forma de atac asupra ficatului de catre alcool este steatoza (ficatul gras) alcoolica ce se instaleaza in trei-patru ani. Este reversibila, daca se intrerupe bautul. In faza incipienta a seatozei alcoolice, bolnavul nu simte nimic.

2. Apoi apare steatohepatita, care presupune si inflamarea celulelor. In analize cresc nivelele de TGO, dar si de TGB, bolnavul are greata, varsaturi, febrilitate, apare si icterul, scad trombocitele din sange, iar suferindul pierde in greutate. Si in aceasta faza exista reversibilitate. Ficatul se poate recupera, daca omul se lasa de bautura zilnica.

3. A treia faza de numeste fibroza hepatica. Fibroza reprezinta acumularea in exces de tesut cicatriceal nefunctional (fibros) la nivelul ficatului. Din acest punct, situatia nu mai e reversibila, evolueaza spre ciroza hepatica, adica ficat nefunctional.

4. Ciroza apare dupa 10-15 ani de consum zilnic de alcool peste limita puterii ficatului. Starea de icter este continua, bilirubina creste la 2-3,5, albuminele scad sub 3,4 si splina se mareste. In faza de ciroza, creste tensiunea sangelui in vena aorta. Abdomenul se umple de lichid si apar varicele esofagiene.

5. Cancer hepatic. In ultima faza a cirozei hepatice poate sa apara cancerul hepatic. In 40%-60% din cancerele de ficat se ajunge de la ciroza alcoolica.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu