Busuiocul este
cunoscut pentru efectele sale antispastice, indeosebi asupra aparatului
digestiv. Este recomandat femeilor insarcinate si care alapteaza, pentru
proprietatile sale galactogene (care stimuleaza secretia de lapte).
Bogat in vitaminele A si C, in calciu si fosfor, are o actiune
antioxidanta care contribuie la incetinirea imbatranirii celulare.
Uscat, busuiocul furnizeaza si vitamina K, esentiala in procesul de
coagulare a sangelui. Este cunoscut si ca antiinflamator, antibacterian
si antiseptic. Aplicat pe piele, poate alunga tantarii. In plus, ii calmeaza pe cei nelinistiti, stresati sau care sufera de insomnii.
La fel ca alte plante aromatice – coriandrul, de exemplu -, busuiocul
nu trebuie fiert multa vreme fiindca se innegreste si devine amar. Ca sa
isi pastreze cat mai bine savoarea, este recomandabil sa fie consumat
crud – frunze sau tocat – sau sa fie adaugat in mancare chiar la
sfarsitul prepararii termice.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu