Ceapa este un aliment foarte bogat in vitamina C,
fibre, acid folic, vitamina B6 si magneziu, si saraca in grasimi
saturate, sodiu si colesterol. Astfel ca, ceapa are valori nutritive
perfecte pentru a scapa de grasimea in exces si de colesterol, si in
acelasi timp va ajuta sa aveti o sanatate de fier. Ceapa mai are in
compozitie si carbohidrati, dar si importante cantitati de potasiu,
calciu, fosfor, zinc, iod, cupru, vitamina A, E, C, complexul de
vitamina B, precum si substante cu proprietati antiseptice. Ceapa este
si un diuretic ce favorizeaza eliminarea sodiului din organism, si are
si proprietatea de a calma tusea si de a desfunda caile respiratorii. De
asemenea, este bine cunoscut faptul ca ceapa este un somnifer natural
foarte bun, fara efecte secundare, care nu da dependenta de niciun fel.
Starile nervoase si de agitatie pot fi de asemenea calmate cu ajutorul
unei cepe zdrobite, pe care sa o tinem la nas. Ceapa este considerata a
fi cel mai puternic detoxifiant natural, deoarece curata organismul de
toxinele din corp. Pentru a-si pastra proprietatile minunate pe care
le-a primit de la natura, ceapa trebuie consumata in stare cruda, fie ca
vorbim de ceapa rosie, de ceapa alba sau de ceapa galbena, sau chiar de
ceapa verde. Ceapa are proprietatea de a micsora simtitor riscul
dezvoltarii unui cancer la plamani.
Ce afectiuni previne si trateaza ceapa?
Ceapa este un excelent aliment care ofera protectie organismului,
intareste sistemul imunitar, ne scapa de depresii si ne fereste de
afectiuni din cele mai grave. Datorita continutului ridicat de fier,
ceapa este buna pentru persoanele ce sufera de anemie. Simptomele de
artrita si guta pot fi diminuate printr-un consum constant de ceapa
datorita agentilor antiinflamatori din ceapa. Ceapa este si un puternic
antiseptic, luptand impotriva infectiilor provocate de bacterii, dar are
si proprietatea pe de alta parte, de a scade tensiunea arteriala,
ajutand la subtierea sangelui si la curatarea acestuia de grasimile
nesanatoase, si anume de colesterolul rau. Cancerul de colon si cancerul
pulmonar pot fi prevenite printr-un consum constant de ceapa, iar ceapa
consumata din belsug va ameliora simtitor constipatia cronica si
balonarea, precum si flatulenta. Persoanelor ce sufera de diabet le este
recomandat un consum constant de ceapa deoarece aceasta are
proprietatea de a scade nivelul de insulina si de a creste toleranta la
glucoza, iar un anumit component din ceapa cruda previne osteoporoza.
Mai mult decat atat, ceapa este un excelent stimulent al sistemlui
imunitar si este unul din cele mai bune remedii impotriva racelilor.
Dupa usturoi, ceapa este ideala pentru tratarea afectiunilor
respiratorii si al libidoului scazut, fiind un puternic afrodisiac.
Ceapa este bogata in flavonozi care ajuta la reducerea riscului bolilor
de inima. Flavonoizii sunt cunoscuti pentru activitatea lor
antioxidanta. Astfel, ceapa ajuta la mentinerea unei inimi sanatoare,
protejand organismul de formarea colesterolului. Muschii sunt protejati
datorita unui flavonoid denumit quercetina, ce previne stresul oxidativ
la nivelul creierului. De asemenea, acest flavonoid, impreuna cu
compusii sulfurosi din ceapa, previn osteoporoza, sustinand densitatea osoasa.
Digestia este mult facilitata prin intermediul fructooligozahariduluim
un carbohidrat special, ajutand la reglare tranzitului intestinal. Nasul
infundat poate fi de asemenea tratat foarte usor, fara medicamente sau
picaturi de la farmacie, daca rontaiti o ceapa cruda inainte de culcare.
Iar durerile de dinti pot fi calmate prin aceeasi procedura. Mai mult
decat atat, infuzia de foi de ceapa face minuni pentru toate tipurile de
tuse, iar acneea poate fi tratata prin aplicarea unei masti din suc de
ceapa si miere.
Ceapa face minuni in tratarea afectiunilor aparatului respirator
Consumata in stare cruda, in forma de suc sau chiar ceai de frunze
uscate de ceapa, acest aliment este miraculos in cazul afectiunilor
cauzate de gripa sau raceala. Pentru a trata racelile, chiar si cele mai
puternice, se face un ceai din doua cepe fierte cu tot cu coaja, vreme
de cinci minute, la o cana de apa. Dupa ce s-a racit, se strecoara si se
bea pe stomacul gol dimineata. Acesta este cel mai renumit leac din
batrani pentru tratarea gripei si starilor gripale. Un alt remediu
pentru raceala si gripa ce se prepara din ceapa, este o solutie obtinuta
din patru cepe lasate la macerat vreme de o zi, intr-un litru de apa
calduta, din care se bea doua cesti zilnic. Daca aveti nasul infundat,
este suficient sa radeti o ceapa, sa o puneti in doua bucatele mici de
tifon la nas. Mai mult decat atat, ceapa este un remediu natural pentru
scaderea febrei, daca inveliti o bucata de ceapa in tifon si o puneti la
ureche pe timp de noapte. Ceapa coapta aplicata pe piept sau pe gat
intr-un tifon steril face minuni in cazul durerilor cauzate de bronsite,
bronsiolite si tuse. Cataplasmele cu ceapa coapta se tin toata noaptea.
Siropul de ceapa poate fi consumat in cure de cate trei saptamani, timp
in care consumati cate trei lingurite de sirop zilnic. Tusea
persistenta si tusea convulsiva pot fi tratate prin decoctul de ceapa,
sau prin infuzia de ceapa cu miere de albine. Ceaiul de coaja de ceapa
este renumit pentru proprietatile miraculoase pe care le are asupra
organismului care lupta cu o tuse puternica. Acesta se prepara din coaja
luata de la zece cepe la un litru de apa, fierte vreme de 15 minute.
Ceapa are proprietati foarte puternice asupra organismului si in caz de
tuse uscata, laringita sau ast bronsic. Durerile in gat pot fi tratate
cu tinctura de ceapa, pe plan intern, consumati cate o lingurita de
tinctura inainte de fiecare masa, sau cu ajutorul cataplasmelor cu ceapa
coapta. Migrenele, starile febrile, povocate de raceala si gripa pot fi
de asemenea tratate cu ajutorul cepei, iar in cazul parazitilor
intestinali, consumul de ceapa este necesar. Ceapa poate fi folosita ca
si medicament nu numai in cazul tratarii afectiunilor tractului
respirator, ci si in afectiunile gastrice, hepatice, edeme renale, etc.
Ceapa cruda si ceapa fiarta este recomandata a fi consumata in cantitati
mari de persoanele ce sufera de ulcer gastric, edeme renale si hepatice
sau dereglari intestinale. Sucul de ceapa face minuni in cazul
persoanelor ce necesita un tratament pentru drenarea bilei si pentru
ulcer. Stomatitele pot fi tratate cu usurinta prin consumul de ceapa
cruda iar in cazul obezitatii, atat ceapa cruda cat si supa de ceapa
sunt foarte indicate. Ceapa poate fi considerata, intr-adevar un aliment
minune. Nu costa mult, este cat se poate de naturala, poate fi folosita
atat in alimentatie cat si in medicatie.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu