De ce e bine sa consumam zilnic morcovi

Morcovii reprezinta o sursa importanta pentru sanatatea noastra, ei facand parte din familia carotenoidelor ( substante chimice foarte importante). Cele mai sanatoase substante nutritive se fla in radacina portocalie a plante, in special betacarotenul. Consumul zilnic de morcovi asigura necesarul de vitamina A al organismului. Desi multi il consuma crud, cel mai bun este morcovul fiert, deoarece contine mai multa vitamina A, decat cel crud. Stiati ca pe langa morcovii portocalii, exista si morcovi violet?
De ce e bine sa consumam zilnic morcovi:
  • Deficitul de vitamina A din organism produce cataracta si nictalopie (bolnavul nu vede pe intuneric), iar consumul zilnic de morcovi previne aparitia lor
  • Ideea ca morcovii previn si corecteaza miopia este falsa
  • Morcovii ajuta la scaderea colesterolului datorita continutului mare de fibre solubile
  • Cercetatorii au descoperit ca puteti scadea colesterolul cu 11% daca zilnic consumati o cana de morcovi
  • Betacarotenul din morcovi protejeaza organismul impotriva cancerului, in special cancerul de plamani
  • Ajuta la eliminarea toxinelor din ficat, la vindecarea acneei si evita deshidratarea
  • Dupa fiecare masa, puteti consuma un morcov crud pentru a va curata dintii si pentru a tine cariile la distanta
  • Are proprietati anti-imbatranire datorita antioxidantului puternic pe care il contine
  • Mentin sanatatea tractului intestinal si va ajuta la pierderea kilogramelor in plus, deoarece ofera senzatia de satietate
  • Este un bun antiseptic natural, prevenind infectiile din organism
  • Pentru a beneficia de toate proprietatile morcovilor trebuie sa ii consumati cruzi sau fierti, si nu sub forma de supliment
  • Nutrienti importanti: fibre, vitamina B6, vitamina C, si betacaroten
Sfaturi utile si sanatoase:
  • Morcovii fierti ofera mai mult betacaroten decat cei cruzi, deoarece fierberea decapsuleaza peretii care capsuleaza substanta nutritiva
  • Calitatile nutritive si dulceata naturala ale morcovilor se pastreaza daca ii fierbeti in lichid putin si in oala cu capac
  • Betacarotenul se absoarbe cel mai bine ii organism daca serviti morcovii cu putin ulei de masline
  • Betacaroten mult contin morcovii inchisi la culoare
  • Nu fierbeti niciodata morcovii cu frunzele deoarece frunzele le iau din vitamine
  • Puteti adauga morcov ras in prajituri sau torturi pentru a le da mai multa dulceata si gust
  • La fel puteti proceda si cu chiftelele, sarmalele, si ghiveciurile; putin morcov adaugat ofera dulceata si fibre preparatelor
  • Consumati zilnic cel putin o cana de morcovi fierti sau cruzi (cel mai bine ii puteti consuma in mancare)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu