Stiati ca exista doua tipuri de ulei extrase din catina? Unul este uleiul din pulpa fructelor de catina, iar celalalt este uleiul din seminte de canepa.
Ambele uleiuri sunt foarte dificil de extras si necesita proceduri
specializate si echipamente pentru a asigura puritate produselor.
Asemanari si deosebiri intre uleiul din fructe si uleiul din seminte de catina
Desi intre cele doua tipuri de ulei de catina exista unele similitudini, inclusiv profiluri nutritionale - ambele contin acizi grasi Omega, tocoferoli, tocotrienoli, si carotenoizi,
de fapt sunt destul de diferite. Nu numai vizual - uleiul din fructe de
catina variaza de la nuante portocaliu inchis pana la rosu si este
foarte vascos, in timp ce uleiul din seminte variaza de la galben pal
pana la portocaliu si este mai fluid, ci si din punct de vedere al
profilului nutritiv.
De
asemenea, biodisponibilitatea ambelor uleiuri variaza in functie de
soiului de plante, conditiile de crestere, timpul de recoltare, precum
si metoda de extractie a uleiului.
Poate cea mai semnificativa diferenta intre cele doua uleiuri este in profilul acizilor grasi. Uleiul din fructe de catina contine acizi grasi esential Omega 6 si, poate mai important, acidul gras rar si foarte cautat, Omega 7. Cercetarile indica faptul ca Omega 7 sprijina si calmeaza pielea si mucoasele, inclusiv cele gastro-intestinale si urogenitale.
De asemenea, ajuta la repararea pielii si regenerarea celulelor,
ceea ce face ca uleiul din fructe sa fie utilizat in produsele de
ingrijire a pielii, in special a pielii cu probleme. Cu toate acestea,
din cauza culorii sale intense rosu-portocaliu, trebuie utilizat cu
moderatie sau diluat atunci cand este aplicat local.
De partea cealalta, uleiul din seminte de catina contine acizi grasi Omega 3, 6 si 9. Cel din urma sprijina functia imunitara si poate reduce nivelul de colesterol. De asemenea, este foarte hranitor si protector pentru piele. Uleiul din seminte de catina este minunat pentru pielea uscata sau matura.
Ambele
uleiuri pot fi utilizate atat intern cat si extern. Oamenii de stiinta
au validat prin mai mule studii capacitatea uleiului de catina de a
ingriji pielea, fiind utilizat eficient in tratamentul eczemelor,
acneeei rozacee si alte forme de dermatita. De asemenea, cercetarile au
aratat eficienta acestui ulei si in tratamentul tulburarilor
gastrointestinale, iar cateva studii in curs evalueaza efectele catinei
in cancer, boli de ficat si afectiuni cardiovasculare.
De multe
ori cea mai buna modalitate este sa combini cele doua uleiuri intr-un
raport adecvat pentru a beneficia de echilibrul unic de acizi grasi
esentiali si neesentiali, carotenoizi, minerale, aminoacizi, vitamine,
si alte substante bioactive din fiecare tip in parte.
Reteta uleiului de catina preparat in casa
Uleiul
din catina poate fi cumparat din magazinele naturiste, de pe site-urile
specializate sau preparat in casa, dar trebuie precizat ca cel obtinut
acasa nu poate avea calitatea celui cumparat - mai ales daca este un
ulei extras prin metoda dioxidului de carbon, cea mai naturala metoda.
Acasa
il putem obtine dupa urmatoarea reteta: punem un kilogram de fructe,
bine spalate si zdrobite, intr-un borcan si peste ele turnam ulei de
masline sau de floarea-soarelui. Le lasam timp de 30 de zile la
temperatura camerei, fara a le acoperi etans. Uleiul obtinut se
strecoara prin tifon si se pune in sticlute mici.
Uleiul de
catina se poate prepara si dupa alta metoda, un pic mai complexa, dar
care va ofera un preparat nutritiv mai bun. Se spala bine cu apa fiarta
si racita 1 kg de fructe, dupa care se usuca in servete. Se zdrobesc
apoi pe rand cu o lingura de lemn intr-un vas emailat sau de sticla. Se
stoarce sucul obtinut prin tifon, obtinandu-se aproximativ 600 de grame.
Se lasa timp de 24 de ore la temperatura camerei, fara a-l acoperi
etans. Se va forma o pelicula de culoare mai deschisa, care este uleiul
de catina.
Ceea ce a ramas de la tescuire se usuca intai la aer,
apoi intr-un cuptor deschis pana devine sfarimicios. Se rasneste in
rasnita de cafea. Pudra astfel obtinuta se pune intr-un vas de sticla
sau emailat si peste ea se toarna 12 linguri de ulei de masline sau de
porumb. Pudra cantareste aproximativ 50 de grame si uleiul o va acoperi
bine.
Se lasa timp de trei saptamani, agitand amestecul din cand
in cand. Dupa cele trei saptamani se scurge usor. Uleiul astfel obtinut
este destul de concentrat. Se ia cate o lingurita cu 15-20 de minute
inainte de masa, de 2-3 ori pe zi.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu