Obiceiurile zilnice care ne ajuta sa prevenim Alzheimerul

Boala Alzheimer este a doua cea mai temuta boala dupa cancer printre europeni si americani, conform unui sondaj realizat de Harvard School of Public Heath. In prezent, peste 45 de milioane de oameni din toata lumea sufera de dementa, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii se asteapta ca pana in 2030, numarul sa depasesca 70 de milioane. Boala Alzheimer este responsabila pentru 70% dintre aceste cazuri.

Din fericire, oamenii de stiinta au aratat prin mai multe studii ca boala poate fi prevenita. Iata o lista cu obiceiurile zilnice care ne ajuta sa prevenim Alzheimerul, potrivit Huffington Post:

Evitati grasimile "rele"
S-a constatat ca cele mai multe persoane care au mancat grasimi saturate au un risc mai mare de a dezvolta boala Alzheimer. Grasimile saturate (mai ales din surse animale ) cresc dramatic riscul de boala Alzheimer. Grasimile trans, din uleiuri partial hidrogenate, par sa aiba acelasi tip de efect.

Exista si alti factori care contribuie la aparitia dementei, dar grasimele par a fi numarul unu. Vestea buna este ca daca la un moment dat, in mijlocul vietii v-ati decis sa eliminati grasimea si fast foodul si alimentele care sunt bogate in aceste grasimi rele - slanina, carnea de vita, de miel si de porc, smantana si branza cu un continut ridicat de grasime, uleiul de palmier, probabilitatea de face boala Alzheimer, scade.

Activitatile de zi cu ziUn studiu recent publicat in revista Neurology a aratat ca activitatile simple, cum ar fi gatitul, curatenia si spalatul vaselor, precum si exercitiile fizice, sunt asociate cu un risc scazut de Alzheimer, chiar si in randul persoanelor de 80 de ani si mai in varsta. Cercetatorii au descoperit ca oamenii care erau cel mai putin activi in fiecare zi aveau de doua ori mai multe sanse de a dezvolta boala Alzheimer.

Evitati aluminiul si excesul de fier si de cupru
S-a constat ca placa din creier a unei persoane decedate, cu boala Alzheimer , continea metale precum aluminiu, fier si cupru.
Fierul continut in produsele alimentare pe care le manancam, poate oxida. Este nevoie de asemenea, de cantitati mici de cupru in dieta, pentru a ajuta la crearea de enzime dar, o cantitate mare de cupru in organism poate forma radicalii liberi cu efect negativ. Persoanele care au mult fier si cupru in dieta lor sunt mult mai susceptibile de a dezvolta dementa .

Cu privire la aluminiu, in anumite parti ale lumii unde exista mai mult aluminiu in apa de baut, exista mai mare incidenta a boalii Alzheimer.

Practicarea exercitiilor usoare in mod regulat
Exercitiile antreneaza si intaresc muschiul cardiac. De asemenea,cresc nivelul de oxigen si substante nutritive pentru creier, in timp ce stimuleaza capacitatea organismului de a alimina deseurile. Persoanele in varsta care merg pe jos intre sase si noua kilometri pe saptamana isi reduc la jumatate riscul de a suferi de dementa si alte probleme de functionare a creierului, conform unui studiu publicat in 2009, in Neurology.

De fapt, scaderea memoriei legata de varsta poate fi de fapt, stopata si inversata cu ajutorul exercitiilor fizice .

Dormi bine, suficient
Somnul ajuta creierul sa integreze amintirile mai eficient. In prima parte a noptii, creierul memoreaza cuvintele si faptele, iar in a doua parte a noptii integreaza emotiile si abilitatile fizice cum ar fi mersul pe bicicleta.

De aceea, daca nu aveti un somn adecvat, este posibil sa nu va amintiti de experientele educationale ce le-ati avut in timpul zilei. De aceea, oamenii care stau treji toata noaptea au probleme cu memoria si cu controlul emotional. Acestea sunt lucruri pe care nu le-ar avea daca ar avea un somn mai bun.

Vitaminele B12, B6 - acidul folic
O lipsa de vitamine B, in special B12, poate duce, de asemenea, la Alzheimer, printre multe alte boli. Cercetatorii de la Oxford au descoperit ca un creier care functioneaza cu un continut redus de vitamina B12 redus, isi micsoreaza volumul, iar o deficienta a acesteia poate duce la atrofierea creierului prin fragmentarea mielinei (scutul de protectie cu continut gras din jurul neuronilor). Se poate ajunge si la declansarea de inflamatii, un alt factor de distrugere a celulelor creierului.

Dupa 40 de ani trebuie sa se administreze zilnic 500-1000 milicentigrame de vitamina B12. Daca la dvs. sau la un membru in varsta al familiei apare o inexplicabila scadere a memoriei, oboseala sau semene de dementa, trebuie neaparat sa verificati nivelul vitaminei B12 pentru a depista din timp o deficienta.

Invata o limba straina
Cunoasterea a doua limbi straine ar putea consolida capitalul intelectual si ar oferi protectie impotriva dementei, potrivit unui studiu recent publicat in revista Trends in Cognitive Sciences.

Consumul de curcumina
Ultimele cercetari in domeniu sugereaza ca principalul compus din turmeric, curcumina, ar putea avea proprietati impotriva Alzheimer. The Telegraph a raportat despre un studiu care sugera ca acesta substanta ajuta la reducerea cantitatii de oligomeri, care sunt formele precursoare ale placilor amiloide care se formeaza in creier, odata cu instalarea bolii.

Puzzle-uri
Rezolvarea de puzzle-uri si jocuri in fiecare zi ar putea indeparta declinul mental, potrivit unui studiu publicat in revista BMC Medicine.

Cercetatorii de la Universitatea din Erlangen au efectuat un studiu pe pacientii cu dementa din casele de batrani, pe care i-au pus sa participe la jocuri precum bowling si sa rezolve puzzle-uri impreuna. De asemenea, au facut lucruri manuale cum ar fi gradinaritul. Cercetatorii au descoperit ca toate aceste activitati pareau sa aiba acelasi efect asupra functionarii creierului participantilor la studiu, in comparatie cu tratamentul medicamentos tipic pentru dementa.

Consumul de acizi grasi omega-3
Cercetatorii de la Columbia University Medical Center au constatat ca o dieta bogata in acizi grasi omega-3, gasiti seminte de in, nuci, seminte de canepa, etc. are legatura directa cu niveluri mai scazute de proteine beta-amiloida, care sunt legate de boala Alzheimer.

Beti ceai verde
Cercetatorii de la Universitatea din Newcastle au raportat ca ceaiul verde are efecte de protectie impotriva Alzheimer. Practic, aceasta bautura stopeaza pierderea cognitiva ce precede boala Alzheimer. Frunzele de ceai au continut bogat de compusi capabili sa penetreze bariera sange-creier si acolo sa blocheze deteriorarea neuronilor. Un antioxidant deosebit din ceaiul verde poate bloca toxicitatea beta-amiloidei, care omoară celulele creierului.

Faceti-va un obicei din a bea ceai negru si ceai verde! Nu adaugati lapte intrucat ii reduceti cu 25% activitatea antioxidanta.

Navigati pe internet
Navigarea pe internet, în cautarea unor informatii, poate stimula creierul imbatranit mai mult decat o face cititul unei carti. Inregistrari ale activitatii cerebrale arata ca navigatorii experimentati prezinta de doua ori mai multe impulsuri ale activitatii cerebrale decat incepatorii. Conectati-va la internet pentru cautarea de informatii, achizitionarea de bunuri sau pentru jocuri. Desi nu se stie cat de mult va ajuta creierul, este oricum de preferat in locul unei navigari pasive.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu