Consumul de carnati, sunca
si alte carnuri procesate este asociat cu decesul prematur. Cu alte
cuvinte, persoanele care mananca mezeluri mor mai tinere, arata un
studiu efectat pe jumatate de milion de oameni din Europa.
Cercetarea publicata in jurnalul de
specialitate BMC Medicine arata ca alimentatia bogata in carnuri
procesate, adica mezeluri, este asociata cu aparitia bolilor
cardiovasculare, a cancerului si a decesului prematur.
Sarea si substantele chimice
folosite pentru consercvarea mezelurilor sunt responsabile pentru
degradarea mai rapida a sanatatii umane.
Studiul a fost efectuat in zece
state europene si s-a intins pe o perioada de aproape 13 ani. Cercetarea
arata, totodata, ca oamenii a caror alimentatie contine aproape zilnic
mezeluri sunt predispusi la fumat, la obezitate si la alte obiceiuri in
nutritie si in stil de viata care sunt daunatoare sanatatii.
Mai mult de atat, oamenii de stiinta
au descoperit ca alimentele din carne procesata afecteaza sanatatea
chiar daca persoana nu fumeaza si nu este obeza.
Statisticile arata ca unul din 17 oameni participanti la studiu au murit pe perioada celor 13 ani de analiza.
Cei care mancau zilnic peste 160 de
grame de carne procesata – de exemplu, doi carnati si o felie de sunca –
prezinta cu 44% mai multe riscuri de a muri in termen de 12 ani si 7
luni, spre deosebire de cei care manca aproximativ 20 de grame de
mezeluri.
„Consumul crescut de carne,
mai ales de carne procesata industrial, este asociat cu un stil de viata
nesanatos. Chiar daca reduci numarul de tigari sau te lasi de-a binelea
de fumat, tot recomand diminuarea cantitatii de carne procesata”, a declarat profesorul Sabine Rohrmann, de la Universitatea din Zurich, citata de BBC News.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu